Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Strömmer: "Vi genomför nu de danska gängpaketen"

TT

Publicerad 2024-08-13 17.02

Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) delar den danska kritiken efter våldsvågen om att Sverige måste städa upp sin oreda.

– Det är ett faktum att Sverige under alldeles för lång tid bedrev en naiv och passiv politik, säger han.

Inom loppet av en vecka har fem svenskar häktats misstänkta för brott i Danmark. Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) anser nu att ”Sverige måste städa upp sin oreda”.

En kritik som Gunnar Strömmer instämmer i.

– Det är också därför vi nu lägger om politiken på bredden och vi gör det i hög grad med Danmark som förebild, säger han.

– I praktiken genomför vi nu de danska gängpaketen.

”Svenska gängpaket”

Strömmer nämner bland annat vistelseförbud, visitationszoner och dubbla straff för grova vapenbrott, som alla rullats ut under våren.

Annat dröjer, som anonyma vittnen där regeringens lagförslag underkändes av lagrådet i våras, dubbla straff för gängkriminella, där en utredning ska presentera förslag först i maj nästa år, samt en kriminalisering av deltagande i gäng, som kan bli verklighet först efter nästa val.

Danska politiker har särskilt uttryckt ilska efter att unga svenskar tar på sig morduppdrag i gruppchattar och kallat utvecklingen för skrämmande. Sedan april ska kriminella gäng i Danmark vid 25 tillfällen försökt att rekrytera ”svenska barnsoldater” för att utföra uppgifter, enligt den danska justitieministern.

”Effektivare verktyg”

Har svensk polis rätt kompetens och verktyg för att angripa det här problemet?

– Jag uppfattar att svensk polis är mycket kompetent när det gäller den digitala miljön, och också genom våra reformer får allt effektivare verktyg för att vara slagkraftiga, säger Strömmer.

Däremot behöver polisen få rätt att gå igenom mobiler även hos misstänkta som är under 15 år, anser han.

– Där har vi en utredning i gång för att utveckla polisens möjligheter att göra det.