Polisen: Franske cyklisten kan ha varit målet för alpmördare

Publicerad 2012-09-17

Massakern i de franska alperna är fortfarande ett mysterium.

Men polisen har hela tiden trott att motivet finns i familjefaderns bakgrund – nu öppnar man för att den franske cyklisten var målet för mördaren.

Den 45-årige cyklisten hittades skjuten till döds vid den brittiska familjens bil. Hittills har polisen trott att lösningen till morden finns i den brittiske mannens bakgrund och att fransmannen mördades för att han blev vittne till de andra morden.

"Vem var huvudmålet?"

Nu avslöjar den ansvarige utredaren att det finns en möjlighet att fransmannen kan ha varit målet för mördaren.

– Var familjen huvudmålet? Var det inte cyklisten? Bara fortsatt arbete på brottsplatsen kan besvara de här frågorna, säger Benedict Vinneman, som är ansvarig för utredningen, enligt brittiska The Telegraph

– Vi pratar om en person som alla säger var en gentleman, men vad är det som säger att han inte levde ett dubbelliv?

Franska utredare har tidigare sagt att man har tre huvudspår till varför morden begicks; en familjefejd över ett arv, familjefaderns arbete som ingenjör och hans irakiska ursprung.

Åklagaren kritiseras

Den franska delen av utredningen fortsätter nu i mindre skala. Många av de 120 poliser som först jobbade med fallet har gått tillbaka till sina vanliga arbetsuppgifter efter att den franske åklagaren Eric Maillard sagt att han är övertygad om att svaret på mysteriet finns i Storbritannien, skriver Telegraph.

Det gjorde att den franska polisen och åklagaren i går anklagades för att göra utredningen till en politisk sak.

– Det är som att de inte vill ha ryktet av Frankrike, och speciellt den här pittoreska turistorten, förstört av att det här kan ha något med franska polisen eller personer i det området att göra, säger Brian Paddick som tidigare jobbade som chef på Metropolitan police enligt Telegraph.

– För mig framstår det mer som ett politiskt beslut än ett professionellt polisbeslut.

Såg mördaren

Det var i början av september som det gifta brittiska paret, kvinnans svenska mamma, en 74-åring, och den franske 45-åringen hittades mördade vid sjön Annecy i de franska alperna. Alla offer hade skjutits med två skott i pannan.

Parets fyraåriga dotter hittades flera timmar senare vid liv i bilen. Hon hade gömt sig under sin mammas ben.

Hennes sjuåriga storasyster hittades svårt skadad utanför bilen. Den äldre flickan var länge nedsövd men har nu vaknat. Båda flickorna har fått åka tillbaka till Storbritannien igen.

Den sjuåriga flickan har uppgett för polisen att hon såg mördaren men har bara kunnat beskriva hans utseende som en "bad guy", en "ond typ".