Grannar till mördade kvinnan bestörta

Publicerad 2012-09-07

Här i ett bostadsområde i Tumba i södra Stockholm bodde den 74-åriga kvinnan som blev ett av mordoffren i franska alperna.

– Sorgligt, en så gammal kvinna, vad ville de ha av henne?, säger grannen Nevzat Akbas och skakar på huvudet.

Medan hennes man levde tog sig kvinnan tid att prata lite med grannarna. Men sedan han dog förra året, efter sviterna av sviktande njurar, blev hon mera tillbakadragen.

– Man såg inte till henne så ofta, hon var kanske hos andra släktingar säger en granne.

– Hon talade ingen svenska utan bara engelska. Jag brukade hjälpa henne att bära upp tvätten från tvättstugan ibland och hon var så tacksam och glad. Hon var jättesnäll.

Grannen berättar att kvinnan ibland hade besök av en barnfamilj, och att de var utanför huset och grillade vid ett tillfälle.

– Men hon berättade inte så mycket om sin dotter i England.

En annan granne, taxichauffören Nevzat Akbas, är lika bedrövad över beskedet de fått på omvägar, att grannkvinnan fanns bland de mördade i Frankrike.

– Båda var högutbildade, de sa att de hade jobbat som lärare och hon talade mycket bra engelska, säger Nevzat Akbas.

– Hennes man var ganska elegant och brukade ha kavaj och slips. Hon var alltid klädd i en lång kappa och sjal. De brukade alltid hälsa.

Grannarna följer nu med stort intresse rapporteringen om dådet. Ingen vill tro att hon på något sätt varit en måltavla utan antar att hon bara råkat befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

– Det kanske var svärsonen de var ute efter? Nu tänker man på barnen som klarade sig och vad de varit med om.