Gömde sig under kropparna

Publicerad 2012-09-07

Familj mördades under bilturen – bara barnen överlevde massakern

SAINT Jorioz/Stockholm. Den svenska kvinnan och hennes familj avrättades i bilen med automatvapen.

Åtta timmar senare hittades den fyraåriga dottern levande – i baksätet under sin döda mamma och mormor.

Den mördade mamman var tandläkare och ska ha utbildat sig i Sverige.

Aftonbladets utsända Lotte Fernvall och Karin Östman.

Massakern vid det fridfulla turistmålet Annecysjön chockar hela Frankrike. Den fyraåriga flickan blev vittne till hur hennes pappa, mamma och svenska mormor mördades med automatvapen i familjebilen. Skräckslagen låg hon kvar i baksätet medan polisen säkrade området. Eftersom de fått order om att inte öppna den låsta bilen dröjde det åtta timmar.

– Hon hade gömt sig under kropparna under åtta timmar och hon hade inte vågat röra sig på den tiden. Hon kunde inte se skillnad mellan de onda och de goda killarna, säger åklagaren enligt fransk tv.

Frågade efter mamma

Polisen berättar att flickan var svårt chockad och nerkyld när de fann henne. Det första hon sa var ”mamma, mamma”.

– Hon frågade var hennes föräldrar var. Till slut förstod hon att mamma inte var där, säger åklagare Eric Maillaud enligt Daily Mail.

Intill bilen hittades en död tävlingscyklist och trebarnspappa hemmahörande på ­orten - även han hade blivit skjuten rakt i huvudet.

Systern hittades

Fyraåringens sjuåriga syster lyckades också undkomma massakern och hittades svårt skadad av en annan cyklist. Det var även den cyklisten som påträffade bilen – då motorn fortfarande var i gång.

Familjen bodde på campingen La Solitaire du lac som ligger intill Annecysjön. Området är idylliskt och det enda som hörs är koskällorna på korna som betar i hagen bredvid. Familjen semestrade i en enkel husvagn med ett förtält i samma vinröda färg som deras BMW.

Såg barnen leka

– Barnen lekte på lekplatsen, de skuttade runt och hade roligt. Den äldre kvinnan som vi tror var barnens mormor eller farmor passade dem. Hon satt ofta i en solstol utanför husvagnen, säger ett holländskt par som bodde grannar på campingen.

Paret blev oroligt när ­familjen inte kom tillbaka till campingen i onsdags kväll.

– Det som hänt är förfärligt. Vi undrar som alla andra, varför? Vi begriper inte varför ­familjen åkte på vägen där de blev skjutna. Det är inget ställe man åker till med bil. Det är en återvändsgränd, man kommer bara vidare på cykel.

Samhället skakat

Det lilla samhället är skakat av händelsen.

– Den här historien är så förskräcklig och bortom allt man kan föreställa sig. Tack och lov har jag bara tre kilometer att cykla nu innan jag är hemma, säger receptionisten Monique.

Franska åklagare bekräftar att den äldre kvinnan var svensk - hennes pass hittades i bilen. Enligt svenska UD stämmer sannolikt uppgifterna, men man vill inte bekräfta dem officiellt innan identifieringen är klar.

Enligt brittiska Daily Mail är mamman i familjen tandläkare och utbildade sig i Sverige. Hennes släkt, däribland flickornas mormor, ska delvis ha bosatt sig i Sverige efter att ha flytt från Irak.

Polisen hoppas att obduktionen av kropparna, som ska påbörjas, kan ge svar på teorin om att familjen sköts till döds av en yrkesmördare, skriver Sky News.

Cyklist hittade bilen och dottern

1. Familjen anländer till Saint-Jorioz för att stanna på campingen till veckoslutet.

2. Mamman och flickans mormor ses plocka äpplen tillsammans med döttrarna i närheten av campingen.

3. Familjen lämnar campingen vid lunchtid i förrgår och kör mot Chevaline.

4. En cyklist upptäcker familjens BMW och en annan cyklist vid en parkering.

5. Cyklisten möter den äldre dottern som kommer emot honom innan hon kollapsar. Han larmar polisen.

6. Polisen anländer strax efter klockan 17 men rör inte bilen i väntan på tekniker från Paris.

7. En campinggäst upplyser polisen om 4-åringen. En helikopter ­söker runt området ­efter den yngre flickan.

8. Efter midnatt lyckas ­polisen öppna bilen och hittar den fyraåriga ­dottern liggande vid sin döda mammas ben.