Dödades med skott i pannan

Uppdaterad 2012-09-12 | Publicerad 2012-09-08

Ännu ingen gripen för dåden i Annecy, Frankrike

ANNECY-STOCKHOLM. De fyra offren dödades i bilen med två skott i pannan. Det visar obduktionen av den brittiska affärsmannen, hans fru, svenska svärmor och en fransk cyklist.

Döttrarna, 4 och 7 år gamla, överlevde och befinner sig på sjukhus i Grenoble med polisbevakning.

– Släktingar har kommit med en socialarbetare från Storbritannien för att träffa dem, säger åklagaren Eric Maillaud.

Polisen har fortfarande inte gripit någon för massakern på fyra personer, varav en 74-årig svenska, som inträffade i onsdags i de franska Alperna.

Vid en presskonferens i eftermiddags offentliggjordes dödsorsaken för de fyra döda.

– De dog av två skott i huvudet, säger åklagaren Eric Maillaud.

En ren avrättning

Det är fortfarande oklart om det var ett eller flera vapen som användes. Automatelden varade i ungefär 30 sekunder och tre dog inne i bilen medan cyklisten återfanns utanför. Tillvägagångssättet beskrivs som en ren avrättning och tyder på en professionell mördare.

Polisen har gått ut med namnen på alla familjemedlemmar i den beskjutna bilen, förutom svenskan. Det beror på att hon inte har kunnat identifieras än.

– Hon måste identifieras med fingeravtryck och DNA-prov, säger polischefen Bertrand Francois.

Aftonbladet var i går kontakt med en släkting till kvinnan.

– Vi vet vad som har hänt men vill inte ge ut någon information i nuläget på grund av hur situationen är just nu, sa han.

”Skulle hälsa på dottern”

En granne till den svenska kvinnan som är från södra Stockholm har berättat att hon var mycket trevlig men lite nedstämd efter att hennes make gick bort förra året.

– Hon berättade för mig att hon skulle åka och hälsa på sin dotter i England för att hon längtade efter henne och sina barnbarn, säger grannen till Aftonbladet.

– Jag blev så chockad när jag hörde vad som hade hänt. Det var tragiskt att höra och svårt att förstå när man hörde att barnbarnen också låg där. Jag kunde inte sova.

Släktingar tar hand om flickan

En man och en kvinna som är släktingar till de överlevande flickorna anlände till Annecy i närheten av brottsplatsen i går kväll i sällskap med en brittisk socialarbetare.

De ska nu träffa 4-åringen som är fysiskt oskadd men traumatiserad efter att ha legat gömd under sin döda mammas ben i åtta timmar innan hon upptäcktes. Hon såg inget under beskjutningen.

– Hon kommer att få åka hem till Storbritannien så snart det är möjligt. Om vi behöver prata mer med henne kommer vi att göra det, men förhoppningsvis ska vi lämna henne i fred, säger åklagaren.

Han vill inte kommentera om några svenska släktingar har haft kontakt med flickan.

– Av säkerhetsskäl göra jag inte det.

Låg i tvist

Den 7-åriga flickan som skallskadades svårt i attacken hålls fortfarande nedsövd. Hon betecknas som polisens huvudvittne men man vet inte om hon kommer att minnas vad hon varit med om.

Polisen letar fortfarande efter ett motiv till varför affärsmannen och hans familj besköts. Den franske cyklisten antas ha mördats för att undanröjas som vittne.

I går letade polisen i Surrey i England igenom familjens hus i jakt på ledtrådar. Bankutdrag, telefonkontakter och datorer gås igenom för att försöka hitta svar på frågan varför.

Mannen låg i en tvist med sin bror om ett mångmiljonarv efter deras far som dog förra året. Enligt dokument publicerade av tidningen The Sun får brodern inte ut sin del av arvet förrän ej namngivna frågor lösts. Men brodern förnekar pengabråket.

– Det finns ingen tvist och jag har inget att göra med morden, har han sagt till engelsk polis som han själv uppsökte för att rentvå sig från skriverier i engelsk press.