Joe Bidens brev – ord för ord

Uppdaterad 21.03 | Publicerad 21.00

I dag tillkännagav Joe Biden att han hoppar av presidentvalet.

Här är hans brev till det amerikanska folket – ord för ord.

Kära amerikaner


De senaste tre och ett halvt åren har vi gjort stora framsteg som nation.


I dag har Amerika den starkaste ekonomin i världen. Vi har gjort historiska investeringar för att återuppbygga vår nation genom att sänka kostnaderna för receptbelagda läkemedel för äldre och gett ett rekordstort antal amerikaner tillgång till sjukvård. Vi har gett livsviktig vård till en miljon veteraner som exponerats för giftiga ämnen. Antagit den första vapensäkerhetslagen på 30 år.


Utnämnt den första afroamerikanska kvinnan till Högsta domstolen. Och antagit den mest betydande klimatlagstiftningen i världshistorien. Amerika har aldrig varit bättre positionerat att leda än vi är i dag.


Jag vet att inget av detta skulle ha varit möjligt utan er, det amerikanska folket. Tillsammans genomlevde vi en pandemi som inträffar vart hundrade år och den värsta ekonomiska krisen sedan den stora depressionen. Vi har skyddat och bevarat vår demokrati. Och vi har återupplivat och stärkt våra allianser runt om i världen.


Det har varit mitt livs största ära att tjänstgöra som er president. Och även om det har varit min avsikt att ställa upp för omval, tror jag att det ligger i partiets och landets bästa intresse att jag kliver åt sidan och enbart fokuserar på att fullgöra mina plikter som president under resten av min mandatperiod.


Jag kommer att tala till nationen senare denna vecka och gå in mer i detalj kring mitt beslut.


För tillfället vill jag uttrycka min djupaste tacksamhet till alla som har arbetat så hårt med min omvalskampanj. Jag vill tacka vice president Kamala Harris för att hon har varit en extraordinär partner i allt detta arbete. Och låt mig uttrycka min innerliga uppskattning till det amerikanska folket för det förtroende ni har gett mig.


I dag står jag fast vid min tro: att det inte finns någonting som Amerika inte kan göra – om vi gör det tillsammans. Vi måste bara komma ihåg att vi är Amerikas förenta stater.

Följ ämnen i artikeln