Joe Bidens brev där han meddelar sitt avhopp

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2024-07-21 21.28

Joe Biden s brev som tillkännager att han hoppar av presidentvalskampanjen, publicerat på X.

Så här lyder det brev där USA:s president Joe Biden meddelar att han inte ställer upp för omval i svensk översättning.

”Kära amerikaner,

Under de senaste tre och ett halvt åren har vi gjort stora framsteg som nation.

I dag har USA den starkaste ekonomin i världen. Vi har gjort historiska investeringar i att återuppbygga vårt land, i att sänka kostnaderna för receptbelagda läkemedel för äldre och i att ge sjukvård som går att ha råd med till ett rekordstort antal amerikaner. Vi har gett akut behövd vård till en miljon veteraner som utsatts för giftiga substanser. Fått igenom den första lagen om vapenkontroll på 30 år. Utsett den första afroamerikanska kvinnan till Högsta domstolen. Och fått igenom den mest betydande klimatlagstiftningen i världshistorien. USA har aldrig varit i en bättre sits för att leda än vi är i dag.

Jag vet att inget av detta hade kunnat åstadkommas utan er, det amerikanska folket. Tillsammans tog vi oss igenom en typ av pandemi som endast inträffar en gång per århundrade såväl som den värsta ekonomiska krisen sedan den stora depressionen. Vi har skyddat och upprätthållit vår demokrati. Och vi har gjutit nytt liv i och stärkt våra allianser runt om i världen.

Det har varit mitt livs största ära att tjäna som er president. Jag har haft för avsikt att försöka bli omvald, men jag tror att det ligger i mitt partis och landets intresse att jag kliver åt sidan och fokuserar fullt ut på att uppfylla mina plikter som president under resten av min ämbetsperiod.

Jag kommer att tala till nationen senare i veckan för att ge mer detaljer om mitt beslut.

För tillfället vill jag uttrycka min djupaste tacksamhet till alla de som har arbetat så hårt för att få mig omvald. Jag vill tacka vicepresident Kamala Harris för att hon har varit en utomordentlig kompanjon under allt mitt arbete. Och låt mig uttrycka min innerliga uppskattning inför den tillit och det förtroende som det amerikanska folket visat mig.

Jag fortsätter att tro på det jag alltid trott på: Att USA kan åstadkomma vad som helst – när vi gör det tillsammans. Vi måste bara minnas att vi är Amerikas förenta stater.

Joe Biden”