Biden: Dags att kyla ner debatten

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-07-15 02.13

USA:s president Joe Biden håller ett tal till nationen från Ovala rummet i Vita huset.

Den politiska debatten har blivit för hätsk och måste kylas ner. Det säger USA:s president Joe Biden i ett tal till nationen.

– Politik får aldrig bli ett slagfält, eller ännu värre ett dödligt slagfält, säger han.

Joe Biden har vid flera tillfällen efter mordförsöket på hans politiska motståndare Donald Trump manat till lugn och enighet. Det är återigen budskapet när han i ett till nationen från Ovala rummet i Vita huset konstaterar att den politiska debatten i USA blivit väldigt hätsk.

– Gårdagens skjutning vid Donald Trumps valmöte i Pennsylvania kräver att vi alla tar ett steg tillbaka, gör en inventering av var vi är. Hur går vi vidare härifrån?

Joe Biden säger att det är dags att ”kyla ner” tonläget i debatten – och betonar att det är allas ansvar att göra det.

– Kom ihåg att när vi är oense är vi inte fiender. Vi är grannar, vi är vänner, medarbetare, kollegor och viktigast av allt är vi andra amerikaner. Vi måste stå tillsammans.

”Tidigare president skjuten”

Presidenten betonar att det fortsatt är mycket som är okänt om skytten och dennes motiv till dådet, i vilket en man dödades och ytterligare två skadades allvarligt.

– I kväll vill jag tala om det vi faktiskt vet: En tidigare president blev skjuten, en amerikansk medborgare blev dödad medan han helt enkelt utnyttjade sin rättighet att stötta en politisk kandidat, säger Biden och tillägger:

– Vi kan inte fortsätta på den här vägen i Amerika. Våld är aldrig lösningen.

Biden: Insatserna höga

Han säger att han vill att människor löser sina oenigheter vid valurnorna – genom att rösta på den kandidat de tror på.

– Insatserna i det här valet är enormt höga. De val vi gör kommer att forma USA:s och världens framtid för flera årtionden framåt, säger Biden och fortsätter:

– Vi alla står nu inför en prövotid när valet närmar sig.

Tal till nationen som hålls i Ovala rummet i Vita huset är ovanliga och tyder på stort allvar. Joe Biden har endast talat därifrån två gånger under sin tid som president, och Donald Trump höll också bara två tal där under sina år på presidentposten.

ANNONS