Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Källor: Hizbollah redo att slå till först

Sara Assarsson/TT

Uppdaterad 11.06 | Publicerad 10.54

En av Hizbollahs många begravningsceremonier. I kistan ligger Ali Jawad, ett befäl som dödades i en israelisk attack i måndags.

Alltmer tyder på att Hizbollah förbereder en hämndattack mot Israel – utan Iran. Det säger högt uppsatta källor inom USA:s underrättelseväsende till CNN.

Världen håller andan i väntan på en hämndaktion för de dödliga attackerna mot två högt uppsatta ledare från Hamas och Hizbollah med nära relationer till Iran. Många befarar att en koordinerad attack från Iran och dess allierade kommer att leda till ett storkrig i Mellanöstern.

Men nu uppger källor inom USA:s underrättelsetjänster att alltmer tyder på att den libanesiska Hizbollah-milisen förbereder en attack på eget bevåg.

Närheten till Israel gör att Hizbollah snabbt kan mobilisera sina styrkor och attackera grannlandet – utan att vänta in Iran.

– Hizbollah kan agera med väldigt kort varsel vilket inte är fallet med Iran, säger en källa till CNN.

Iran och Hizbollah uppges inte vara helt överens om hur en eventuell attack ska utföras.

Spänningen mellan Israel och ärkefienden Iran har ökat efter Hamas politiske ledare Ismail Haniya och Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr dödats.

Dådet mot Haniya skedde då han besökte i Irans huvudstad Teheran, något som anses vara en stor prestigeförlust för den islamistiska regimen. Den attacken har dock Israel inte tagit på sig ansvaret för, till skillnad från ”elimineringen” av Shukr.

ANNONS