Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Biden i krismöte inför befarad Iranattack

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2024-08-06 03.56

USA:s president Joe Biden anlände till Vita huset på måndagen.

USA förbereder sig för att stötta Israels försvar om Iran och dess allierade går till attack.

Samtidigt överväger president Joe Biden hur han ska svara på måndagens raketattack som skadade amerikanska soldater i Irak.

President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris diskuterade på måndagskvällen den spända situationen med säkerhetsrådgivare i Vita husets så kallade situationsrum.

”Vi fick uppdateringar om hot från Iran och dess ombud, diplomatiska ansträngningar för att minska regionala spänningar och förberedelser för att stödja Israel om det skulle attackeras igen”, skriver Biden i ett uttalande på X.

Under mötet fick Biden och Harris informationen att det ännu är oklart när Iran och libanesiska Hizbollahs befarade attack mot Israel kan inledas, samt hur en sådan kan se ut, rapporterar Reuters med hänvisning till en amerikansk tjänsteman.

Diplomatiska ansträngningar

”Vårt engagemang för Israels säkerhet är orubbligt”, säger vicepresident Kamala Harris i ett inlägg på X efter mötet.

Utrikesminister Antony Blinken, som också deltog i mötet, sade på måndagen att omfattande diplomatiska ansträngningar pågår för att kyla ned situationen.

– Vi är engagerade i intensiv diplomati, i stort sett dygnet runt, med ett mycket enkelt budskap – alla parter måste avstå från eskalering, sade Blinken.

– Det är också avgörande att vi bryter den här cirkeln genom att nå en vapenvila i Gaza, fortsatte Blinken.

Raketattack mot militärbas

Biden och Harris informerades också om att flera amerikanska soldater skadats i en raketattack mot en flygbas i västra Irak på måndagen.

Ingen har tagit på sig ansvaret för den attacken, men enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin läggs ansvaret hos Iran och Iranstödda milisgrupper, enligt ett uttalande från USA:s försvarsdepartement.

”Dagens Iranstödda milisattack mot amerikanska styrkor stationerade vid Al-Asads flygbas i västra Irak markerade en farlig upptrappning och demonstrerar Irans destabiliserande roll i regionen”, skriver USA:s försvarsdepartement i ett uttalande i samband med att Austin haft ett samtal med Israels motsvarighet Yoav Gallant.

Biden uppger efter säkerhetsmötet att han diskuterat hur USA ska svara på attacken.

Spänningarna i Mellanöstern har ökat efter att Iran och dess ombud hotat Israel om vedergällning sedan Hamas politiske ledare Ismail Haniya och Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr dödats i förra veckan.

ANNONS