Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Gängen anlitar barn som mördare via nätet

Anja Haglund/TT

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 17.41 | Publicerad 15.15

Ger en lägesbild av säkerhetsläget i Sverige. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tillsammans med Johan Olsson (tv), chef för Nationella operativa avdelningen vid polisen, och Fredrik Hallström (th), operativ chef vid Säpo.

Gängen har flyttat fram positionerna när det gäller hitta barn som är villiga att mörda eller utföra andra våldsdåd.

Rekryteringen har digitaliserats – och når därmed många fler, enligt polisen.

– Det är tyvärr en innovation från våra motståndare, säger Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Flera minderåriga svenska ungdomar är misstänkta för den senaste tidens våldsdåd i Sverige och Danmark. I enstaka fall så unga som under 15 år.

Johan Olsson uppger att gängen tidigare nästan uteslutande rekryterade ungdomar på fysiska platser i specifika områden. Nu sker det i ökad utsträckning digitalt via nätet och sociala medier.

– Man har byggt upp varumärken kring kriminalitet och med hjälp av det vänder man sig till sårbara ungdomar på olika chattforum och frågar om det är nån som vill ta ett uppdrag.

Når många fler

Enligt honom har gängen ett ”rätt sofistikerat sätt” att lura in unga, som kan välja vad de vill göra, till exempel en skjutning på en dörr eller skjuta ihjäl en person.

Man behöver inte vara beredd att döda någon det första man gör utan det kan vara ett mindre uppdrag och på så sätt lockas ungdomarna in, säger Olsson.

– Men det digitaliseringen gör är att komma åt mycket fler ungdomar än om du måste nå dem rent fysiskt, säger han.

Det förändrande sättet att rekrytera dök upp ”ganska plötsligt”, enligt Olsson, och verkar vara unikt för Sverige.

– Jag skulle inte säga att vi är överraskade, men vi har inte sett det här nån annanstans i Europa så det är klart att det är ett nytt fenomen för oss att hantera.

Få status

Det kan vara betydande summor som erbjuds, men ibland handlar motivationen snarare om att få status eller bli en del av ett gäng, enligt polisen.

De som tar uppdragen är ofta utsatta och föremål för sociala insatser. En del sitter på Sis- eller HVB-hem.

Vad drar ni för slutsatser – borde de inte få ha mobiler på sådana hem?

– Från vårt perspektiv kan jag bara konstatera att det här används med brutal effektivitet av organiserad brottslighet för att lura in unga människor i väldigt grov brottslighet, säger Johan Olsson.

Risker för allmänheten

Den senaste tidens våldsvåg i Sverige och även Danmark beror enligt polisen på flera olika konflikter mellan kriminella gäng.

– Ett antal konflikter har blivit väldigt intensiva samtidigt, och våld föder våld, säger Olsson.

Hur farligt är det för allmänheten?

– Det finns ju en fara för allmänheten. Det är känt sedan tidigare. Det handlar om att man i större utsträckning över tid skjuter lite tidigare på dagen och på lite mer publika platser. Då har risken för tredje man ökat.

ANNONS