Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Nya tag mot svensk brottsvåg i Danmark

Cornelia Mikaelsson / TT

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-08-08 06.00

Polispådrag efter en skjutning i Frederiksberg i Köpenhamn måndag den 5 augusti. En svensk tonårspojke har häktats för mordförsök. Arkivbild.

Att svenska unga är beredda att mörda och spränga i Danmark leder till ett ännu tätare polissamarbete. Nu har en dansk polis flyttat över till polisen i Malmö och ytterligare en placeras på polisens nationella operativa avdelning i Stockholm.

– Danska och svenska gäng arbetar inte utifrån gränser. Därför är det viktigt att vi från polisens sida även arbetar tillsammans, säger Torben Svarrer vid Danmarks nationella enhet mot särskild kriminalitet, till TT.

– Den här placeringen är något som vi har planerat för under en längre tid och som syftar till att stärka ett redan välfungerande samarbete, säger han.

Nästa steg är att börja arbeta mer operativt tillsammans på nationell nivå.

– Det är så klart enklare att jobba när man har varandra live framför varandra, kommenterar Fredrik Bratt, kommenderingschef för den svenska polisens särskilda händelse mot gängvåldet, Frigg.

Svenskvåg i Danmark

Danmark har den senaste tiden upplevt en våg av svenska tonåringar som blivit häktade misstänkta för inblandning i mordförsök. Enligt Svarrer finns det fortsatt inget som tyder på att svenska gäng har etablerat sig där eller att det pågår en konflikt mellan svenska och danska gäng.

I stället finns en teori om att svenska tonårspojkar tagit på sig uppdrag i landet mot betalning.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men något tyder på att två grupperingar i Danmark inte har varit överens. Sedan april har vi sett att det har eskalerat. Någon har stulit narkotika från någon annan och man har velat göra något för att få det tillbaka.

Det är här som de svenska tonåringarna misstänks ha kommit in i bilden.

– Rent allmänt har vi sett unga svenska killar som har tagit på sig uppdrag via sociala medier mot betalning. Vi har hört att det rör sig om summor från 100 000 kronor och uppåt. Om det är danska eller svenska kronor vet jag inte.

Planerade dåd stoppas

Dansk polis har också förhindrat en rad grova brott. Enligt Svarrer har flera svenska medborgare anhållits i Danmark innan ett brott begåtts.

Även svensk polis uppger sig att ha förhindrat planerade brott i Danmark.

– Vi har en lägesbild i dag och ligger så pass nära de här miljöerna, så vi har stoppat brott såväl i Sverige som vad vi tror kunde ha skett även i Danmark, säger Fredrik Bratt.

Ungdomarna kommer från hela Sverige. Här finns väldigt unga män som ser mord som ett karriärval, beskriver han.

– Det har uppmärksammats i Danmark att man relativt lätt kan använda svenska ungdomar som kan tänka sig att begå den här typen av brott.