Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

FN: 90 procent av Gazaborna har tvingats fly

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-23 08.57

Palestinier tvingades återigen fly vid en evakuering av ett flyktingläger i Gazas centrala delar nyligen.

90 procent av Gazas 2,1 miljoner invånare har tvingats på flykt sedan kriget började i oktober. Men den mängd evakueringsordrar som har utfärdats av Israel under kriget är så stor att många civila inte längre följer dem.

Under de första tre veckorna i augusti utfärdade den israeliska militären elva evakueringsordrar via sms, sociala medier och flygblad. Där uppmanades 250 000 Gazabor, nästan alla redan på flykt, att lämna de platser där de tagit skydd.

”Den israeliska armén kommer att operera med våld mot terrororganisationer i detta område. För er säkerhet uppmanar vi er att evakuera omedelbart”, lyder en order som har skickats ut i Khan Yunis i Gazas södra delar.

– Varje gång vi kommer fram någonstans får vi en ny evakueringsorder två dagar senare. Det här är inget sätt att leva, säger palestiniern Haitham Abdelaal.

”Ingen säker plats”

Fembarnsmamman Amneh Abu Daqqa ser inte någon mening med att flytta igen.

– Vart ska vi ta vägen?

– Det finns ingen säker plats, det är flyganfall överallt, säger hon.

Evakueringsordrarna ska låta palestinier veta vilka områden som ska bli föremål för militära operationer. Men enligt FN:s Muhannad Hadi äventyrar de invånarnas liv i stället för att skydda dem.

”De tvingar familjer att fly igen, ofta under attacker och med de få tillhörigheter de kan bära med sig, in i ett ständigt krympande område”, säger han i ett uttalande.

Civila får inte sjukvård, skydd, vatten och humanitära förnödenheter när de tvingas ta sig från en förstörd plats till en annan, säger han.

”Kom överens”

Internationell humanitär rätt kräver att civila skyddas.

”Vägen framåt är lika tydlig som den är brådskande: Skydda civila, släpp gisslan, underlätta humanitär hjälp. kom överens om vapenvila”, manar Muhannad Hadi.

Evakueringarna innebär ett hot mot FN-personal som arbetar i Gaza och påverkar humanitära inrättningar, uppger FN-talespersonen Stéphane Dujarric. Han nämner att FN:s World Food Programme (WFP) inte längre har tillgång till sitt lager i Dayr al-Balah.

– Detta var det tredje och sista operativa lagret i Gazas mellersta område, säger han.