Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Gazabor flyr sjukhus när styrkor närmar sig

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-26 15.29

Folkmassor flyr ett av Gazaremsans få ännu verksamma sjukhus.

FN tvingas upphöra med humanitära insatser när Israel uppmanar till evakuering av staden Dayr al-Balah.

I al-Aqsa-martyrernas sjukhus packar människor ihop för att röra sig vidare. Den israeliska militärens nya evakueringsorder för människor i Dayr al-Balah gäller inte vårdinrättningar, men de som befinner sig där befarar att situationen kommer att bli riskabel ändå.

Många av dem har redan flytt flera gånger om inom Gaza.

– Vi har ingenstans att ta vägen, säger Maha al-Sarsak, som tidigare flytt från staden Gaza.

FN ställer in

FN konstaterade på måndagen att alla humanitära insatser i Gaza måste stoppas på grund av den senaste utvecklingen.

– Vi kan inte genomföra några insatser i dag, sade en högt uppsatt FN-tjänsteman på måndagseftermiddagen.

– Detta innebär inte ett beslut att vi upphör med våra insatser, men i praktiken kan vi inte verka för närvarande, fortsatte FN-representanten.

Efter tio månaders krig har stora delar av Gazaremsan lagts i ruiner av omfattande israeliska bombningar. De flesta vårdinrättningar har behövt stänga helt eller delvis. Israels evakueringsordrar gäller nu för mer än 80 procent av Gazas yta, enligt en FN-beräkning.

Många som lämnar sjukhuset i Dayr al-Balah gör det till fots. En del blir burna på bår. En del är patienter och en del hade sökt skydd i byggnaden.

Läkare utan gränser (MSF), som har personal på sjukhuset, meddelar att det skedde en explosion ungefär 250 meter från sjukhuset under söndagen och att den fick många att fly snabbare.

Särskilt skyddade

Israeliska styrkor har gått in i flera sjukhus under krigets gång och anklagar den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas för att gömma milismän bland de tusentals människor som har sökt skydd där. Det har den Hamasstyrda vården i området tillbakavisat.

Den israeliska militären uppger att den riktar in sig på Hamas verksamhet i Dayr al-Balah och understryker att man har meddelat sjukhusen detta.

Sjukhus ska åtnjuta särskilt skydd i krigstid enligt internationell rätt, men det kan sluta att gälla om byggnaderna används i militärt syfte. I sådant fall måste hänsyn likväl tas till civila.

ANNONS