Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Tiotal dödade i israeliska anfall mot Gaza

TT-AP

Uppdaterad 13.23 | Publicerad 10.07

En palestinsk man håller de inlindade kvarlevorna av en närstående som dödats i ett israeliskt anfall. Bilden togs vid ett sjukhus i staden Dayr al-Balah i torsdags förra veckan.

Ytterligare flera personer har dödats i israeliska anfall mot Gazaremsan, enligt uppgifter från den palestinska vården.

Totalt rapporteras det om 18 dödsfall i ett antal attacker som skett sent på måndagen, under natten eller tidigt på tisdagen. Åtta av dem uppges ha varit barn.

Tre barn och deras mamma dödades i ett flyganfall mot ett område i staden Gaza på måndagskvällen, enligt civilförsvarsstyrkor som deltar i räddningsinsatserna och lyder under den Hamaskontrollerade vården. Utöver de fyra dödsfallen saknas tre personer.

I ett annat anfall mot staden, också under måndagskvällen, dödades tre kvinnor, ett barn och en man, enligt Gazas vårddepartement.

Döda i Khan Younis

I södra Gaza blev ett bostadshus attackerat och fem personer – tre barn, en man och en kvinna – dödades, enligt uppgift från ett sjukhus i staden Khan Yunis dit deras kvarlevor fördes.

Vid ytterligare ett flyganfall i Khan Yunis tidigt på tisdagen dödades minst fyra personer, varav ett barn, enligt Nassersjukhuset som tagit emot de döda.

Många dödas i anfallen

Israels militär säger sig ta hänsyn till civila när den anfaller Gazaremsan och anklagar motståndarsidan, Hamas, för att försätta befolkningen i fara genom att ta strider till befolkade områden. Många kvinnor och barn har dödats i anfallen.

Från israeliskt håll kommenteras i regel inte enskilda attacker. Palestinska myndigheter skiljer inte på civila och militära personer i sina regelbundna redogörelser av dödsfallen.

Vården i Hamasstyrda Gaza räknar till att fler än 40 000 människor har dödats i Gaza under kriget. Kriget bröt ut efter Hamas attacker mot Israel den 7 oktober förra året, då nästan 1 200, mestadels civila personer, dödades, och omkring 250 personer togs som gisslan.