Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Tjugotal dödade i israeliska attacker i Gaza

TT-AP

Publicerad 2024-08-22 03.40

Israeliska soldater nära Gazagränsen på onsdagen.

Ett tjugotal personer har dödats i israeliska attacker i Gaza under onsdagen och torsdagen.

FN larmar om att Israels massevakueringsorder tvingar in palestinier i otrygga och överbefolkade områden längs kusten i Gaza.

I Khan Yunis i södra Gaza tog Nassersjukhuset emot nio kroppar, bland dem en kvinna och ett barn. al-Aqsa-sjukhuset i Dayr al-Balah tog emot åtta döda. Det uppger sjukhuspersonal samt reportrar från nyhetsbyrån AP, som räknat kropparna.

På torsdagsmorgonen uppges elva människor ha dödats i en attack i Beit Lahiya i norra Gaza, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa. Och på Västbanken har tre personer dött i ett israeliskt anfall, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Osäkra områden

Onsdagens attacker i Dayr al-Balah genomfördes efter att den israeliska militären uppmanat palestinier i vissa delar av staden att evakuera. FN:s humanitära kontor varnar för att Israels massevakueringsorder tvingar in palestinier i osäkra och överbefolkade områden.

De order som utfärdades på onsdagen för delar av Khan Yunis och Dayr al-Balah påverkar 115 olika platser med fler än 150 000 människor, enligt Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare.

De påverkar också en rad kontor och lager tillhörande hjälporganisationer samt tre vattenbrunnar, som förser tiotusentals personer med vatten.

Massflykt

– I Dayr al-Balah har vattentillgången minskat med 70 procent. Det råder också kritisk brist på sanitetsprodukter, säger Stéphane Dujarric.

Enligt FN-talespersonen har Israel hittills i augusti utfärdat elva evakueringsorder som påverkar omkring 250 000 människor. FN uppskattar att cirka 90 procent av Gazas 2,1 miljoner invånare redan tidigare hade tvingats från sina hem minst en gång sedan kriget började den 7 oktober.