Spekulationerna tilltar: Var är Melania Trump?

Moa Persson/TT

Publicerad 14.24

Efter mordförsöket på Donald Trump har Melania Trump inte synts till i offentligheten. Nu undrar många var hon har tagit vägen. Arkivbild.

Efter mordförsöket på Donald Trump har frun Melania Trump lyst med sin frånvaro. Många frågar sig var hon håller hus?

Men att Melania Trump håller sig undan rampljuset är inte ovanligt – utan kan vara en del av hennes långsiktiga strategi, menar en expert.

I måndags inleddes Republikanernas konvent där Donald Trump officiellt kommer att väljas till partiets presidentkandidat. Han dök upp med bandagerat öra, två dagar efter det att han överlevt ett mordförsök.

Men vid ex-presidentens sida fanns inte Melania Trump. Hon syntes inte heller till på kampanjmötet där skotten avlossades. Inte heller på sjukhuset efter attacken när Secret service torkade blodet från Donald Trumps ansikte.

Bråk?

I sociala medier är spekulationerna i full gång. Vad gör Melania? Varför syns hon inte vid sin makes sida? Har paret problem eller är det Melania Trumps bristande politiska intresse som gör att hon håller sig undan?

Hon väntas inte heller tala under konventet, vilket presidentkandidatens fru brukar göra. Det är dock sagt att hon ska delta på mötet och hon väntas dyka upp när maken formellt utses till presidentkandidat under torsdagen.

Många räknar ut Melania Trump för lätt, menar Mary Jordan, biträdande redaktör på Washington Post och författare till en bok om USA:s tidigare första dam.

”Melania Trump vet vad hon gör och hur hon vill ha det. Hon gillar inte att att tala inför publik. Samtidigt är hon fullt medveten om att om hon håller sig i bakgrunden kommer folk att lyssna mer noggrant när hon väl kliver ut i rampljuset,” skriver Jordan i en analys i Washington Post.

Och när det behövs utnyttjar Melania Trump sin makt.

Efter mordförsöket på maken kommenterade hon händelsen på X i ett inlägg som setts av över 30 miljoner användare.

”När jag såg kulan träffa min make, Donald, så insåg jag att mitt liv, och Barrons liv, stod på randen till en förkrossade förändring”, skrev hon bland annat.

Sällsynt intervju

Ett annat exempel är när Melania Trump ställde upp på en sällsynt tv-intervju hos CNN 2016 och tonade ned en inspelning där Trump pratar nedsättande och sexuellt aggressivt om kvinnor. Hon kallade honom en ”gentleman” och kvinnosakskämpe.

Hon sägs också vara hjärnan bakom Trumps replik i skandalen, då han avfärdade sina uttalanden som ”omklädningsrumssnack”, enligt Jordan.

”Melania Trump tänker långsiktigt och gör inget förhastat. Det kan vara klokare att tänka mindre på var hon befinner just nu och mer vad hon planerar som nästa steg”, skriver Jordan i sin analys.