Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Trump talar om attacken – och höjda knytnäven: ”Var tvungen”

Publicerad 2024-07-15

Efter mordförsöket på Donald Trump talar han nu ut i en intervju.

Expresidenten berättar om tankarna ögonblicken efter attacken – och den knutna näven.

– Jag visste att världen såg på, jag visste att historien skulle döma detta, sa han.

Expresidenten Donald Trump utsattes för ett mordförsök under hans kampanjmöte i Pennsylvania. Under tiden han höll tal hördes flera höga smällar och Trump tog sig för örat och duckade snabbt bakom podiet.

Han träffades av ett skott i sitt högra öra och blod syntes rinna längs med kinden. Man kunde snabbt identifiera en skytt och bara några sekunder senare kunde en agent från säkerhetstjänsten Secret Service skjuta ihjäl skytten.

Knappt ett dygn efter mordförsöket landade Trump på Milwaukees flygplats där Republikanernas konvent inleds på måndagen och pågår till och med torsdag.

På natten till måndagen svensk tid talade Donald Trump ut om mordförsöket i tidningen Washington Examiner.

– Verkligheten börjar sjunka in nu, säger han.

– Jag tittar väldigt sällan bort från folkmassan. Om jag inte gjort det i just den stunden, då hade vi inte pratat med varandra just nu.

Trump sa till The Post Sunday att det var en ”surrealistiskt upplevelse” och att han egentligen ”var tänkt att vara död nu”.

– Läkaren på sjukhuset sa att han aldrig har sett något liknande tidigare, han kallade det ett mirakel, sa Trump till tidnigen.

”Svårt att beskriva”

Trump sa att händelsen fått honom att ändra i sitt tal till på torsdag, som nu kommer att bli ett ”helt annat tal”.

– Detta är en chans att få hela landet, till och med hela världen, att enas. Talet kommer bli väldigt, väldigt annorlunda än det skulle ha varit för två dagar sedan.

Trump berättar även om hur han reste sig upp och höjde en knytnäve efter attacken.

– Energin som kom från folket där just i den stunden, de stod bara där, säger han.

– Det är svårt att beskriva vad det kändes som men jag visste att världen såg på, jag visste att historien skulle döma detta, och jag var tvungen att meddela dem att vi är okej.

Hyllade dödsoffret

Under intervjun hyllade Trump den åskådare som sköts till döds – Corey Comperatore, en före detta brandchef.

Två andra supportrar, David Dutch och James Copenhaver, skadades av skotten och återhämtar sig just nu på ett lokalt sjukhus. Deras tillstånd beskrivs som stabilt.

Efter attacken har Trump överösts med sympatier i sociala medier.

”Nu är det dags för varje amerikan som älskar vårt land att ta ett steg tillbaka från alla klyftor, fördöma allt våld och enas i böner för president Trump och hans familj,” skriver politikern Robert F Kennedy Jr, vars pappa sköts ihjäl under sin presidentkandidatur, på X.

En annan tidigare presidentkandidat, Bernie Sanders, skriver på X att ”politiskt våld är totalt oacceptabelt. Jag önskar Donald Trump, och alla andra som kan ha skadats, en snabb återhämtning.”

Biden fördömer attacken

I ett tal till nationen fördömde president Joe Biden mordförsöket.

– En före detta president blev skjuten och en medborgare mördades när han helt enkelt utövade sin rätt att stötta den kandidat han valt. Vi kan inte och får inte fortsätta på denna bana i USA. Vi har varit där tidigare i historien, men våld har aldrig varit svaret, sa presidenten.

Han manade även till allmänheten att lugna ner sig, så att det heta politiska klimatet kan kylas ner.

– Kom ihåg att även om vi kanske inte alltid håller med varann så är vi inte fiender. Vi är grannar, vänner, medarbetare, medborgare, och – viktigast av allt – vi är medamerikaner. Vi måste stå tillsammans.

Trump på kampanjmötet, före skotten.