Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Tusentals tvingas lämna sina hem i norra Gaza

Publicerad 2024-10-22 10.53

Arkivbild på omfattande förstörelsen i Jabalia, ett av de områden i norra Gaza där hårda strider nu pågår. Bild från februari.

Israels fortsätter de hårda striderna i norra Gaza och beordrar tusentals palestinier att lämna området.

”De lever från timme till timme och fruktar döden varje sekund” skriver Unrwa-chefen Philippe Lazzarini om människorna där.

I Beit Lahia har minst 15 personer dödats i en israelisk drönarattack, skriver den palestinska nyhetsbyrån Wafa på Telegram.

Även i Jabalia i norra Gaza, nära Beit Lahia, har flera personer dödats i israeliska angrepp på tisdagen, enligt Wafa.

Israels militär meddelar att tusentals civila evakuerats från Jabalia-området och att tiotals personer som Israel kallar terrorister gripits bland folkmassan.

”Tio terrorister som utgjorde ett hot” dödades i ett anfall, meddelar Israel vidare.

Belägrat i veckor

Israeliska tidningen Haaretz har publicerat en bild som uppges visa flygblad som uppmanar invånarna i Beit Lahia att lämna området.

Området har belägrats av israeliska styrkor och bombarderats intensivt i över två veckor. I lördags dödades ett stort antal människor när en israelisk flygattack lade flera bostadshus i området i ruiner. Närmare 90 palestinier rapporteras dödade eller saknade efter det anfallet.

Ingen mat, vatten eller vård

Philippe Lazzarini, chef för FN:s Palestinaorgan Unrwa lämnar en bister uppdatering om läget i norra Gaza:

”Vår personal rapporterar att de inte kan få tag på mat, vatten eller medicinsk vård. Lukten av död är överallt i och med kropparna som lämnas på gatorna eller under rasmassorna. Insatser för att få bort kropparna eller ge humanitär nödhjälp nekas. Människor bara väntar på döden i norra Gaza”, skriver han på X.

Under kriget i Gaza har Israel upprepade gånger anklagat FN-organet för samröre med Hamas. FN har inlett en utredning och avskedat nio anställda efter de israeliska anklagelserna.

Under tisdagen har USA:s utrikesminister Anthony Blinken landat i Israel för nya påtryckningar om vapenvila. Det är Blinkens elfte resa till regionen sedan kriget bröt ut i oktober förra året. På agendan finns ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.