Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Uppgift: Minst 70 döda i attack i norra Gaza

Uppdaterad 00.24 | Publicerad 2024-10-19 02.01

Bilden visar efterdyningarna av en tidigare israelisk attack i Gaza. Arkivbild.

Minst 70 människor, bland dem kvinnor och barn, har dödats i en israelisk attack i västra Beit Lahia i norra Gaza, uppger Hamasstyrda medier.

Siffrorna är överdrivna, enligt den israeliska militären.

Attackerna ska ha riktats mot ett helt bostadskvarter, skriver Reuters på sin hemsida.

Den israeliska militären skriver på meddelandeappen Telegram att man undersöker uppgifterna men att siffrorna för antal dödade och skadade är överdrivna. De stämmer inte överens med de uppgifter Israel har om händelsen, som man säger var en attack riktad mot Hamasterrorister. Militären ger inga specifika siffror själv.

”Vi understryker att området är en aktiv krigszon”, skriver militären och hävdar att man med alla medel försöker undvika att skada civila.

Utöver de döda uppges tiotals personer ha skadats och många saknas. Uppgiften om attacken i Beit Lahia kom sent på lördagskvällen.

Tidigare under dagen kom uppgifter om att Israel omringat och beskjutit ett av de få kvarvarande sjukhusen i norra Gaza. Israel hävdar dock att någon avsiktlig beskjutning av sjukhuset inte har ägt rum.

Enligt Indonesiska sjukhuset i Beit Lahia hade israeliska styrkor kapat strömmen och beskjutit byggnadens andra och tredje våning med artilleri.

Även från sjukhusen al-Awda och Kamal Adwan i norra Gaza kom rapporter om israelisk belägring, med dödade och skadade som följd.

Den israeliska militären har i över två veckor utsatt Jabalia för omfattande beskjutning och belägring. Den spanska nyhetsbyrån Efe, som hänvisar till myndighetskällor, uppgav tidigare under lördagen att runt 500 personer har dödats på 15 dagar.

Palestinier genomgår ”obeskrivliga fasor” i norra delen av Gazaremsan, enligt Joyce Msuya, FN:s tillförordnade biträdande generalsekreterare för humanitära frågor.

”Förfärliga nyheter från norra Gaza där palestinier fortsätter att genomlida obeskrivliga fasor under belägring av israeliska styrkor”, skriver Msuya på X.