Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Bostadskvarter bombat i norra Gaza – nära 90 döda

Uppdaterad 19.24 | Publicerad 18.09

Förödelse i Beit Lahia dagen efter Israels attack.

Minst 87 personer har dött efter Israels attack mot Beit Lahia.

Många av dem hade flytt från andra platser i Gaza som bombats.

– Ingenstans i Gaza är säkert. Kriget måste ta slut, säger Tor Wennesland, FN:s sändebud i Mellanöstern.

Följ ämnen
Gaza

Sent på lördagskvällen flygbombade Israel ett bostadskvarter i staden Beit Lahia.

Morgonen därpå gick det att se på bilder hur bostadshus ser ut att ha jämnats med marken.

– Vi satt och pratade när ett stort betongblock föll ner på oss. Vad finns kvar? De har dödat alla, säger en gråtande kvinna till CNN.

Enligt henne uppmanade Israel folk att ta sig till Beit Lahia – där de sedan bombades.

En läkare säger till The Guardian att flera familjer har dödats. Bland annat två föräldrar och deras fyra barn samt en kvinna, hennes son, svärdotter och deras fyra barn.

Räddning kommer inte fram

Dödstalen har fortsatt att stiga, och på söndagen uppgav det Hamasstyrda hälsoministeriet att 87 personer är döda eller saknas i rasmassorna.

Över 40 personer är skadade.

Räddningsinsatserna försvåras av strypt uppkoppling och vägblockeringar. Området har varit belägrat av Israel sedan 16 dagar, och enligt Al Jazeera kommer inga leveranser av mat, vatten och mediciner in.

Hani Mahmoud, kanalens reporter i Gaza, säger att betongblock blockerar vägen till de sönderbombade områdena. Den försenade vården har lett till fler döda, framförallt kvinnor, barn och äldre.

– Över hälften av de döda är i själva verket personer som blivit tvungna att evakuera från Jabalia och andra delar av norra Gaza, säger han.

Israel säger att de rapporterade dödssiffrorna efter attacken är ”överdrivna”, och att militären opererar på ett ”precist och inriktat rätt”

En man och två barn lämnar Beit Lahia i Gaza.

Över 100 döda senaste dygnet

Attacken inträffade efter att att representanter för sjukvården i Gaza sagt att tre sjukhus i den norra delen omringats och beskjutits. De ska nu vara helt ur funktion.

Läkaren Maher Shamiya vid Kamal Adwan-sjukhuset säger till CNN att personalen arbetar under press, under fara, under förstörelse och medan de själva har skador.

Bara under det senaste dygnet ska över 108 personer dödats i bombningar i Gaza, skriver The Guardian och citerar det lokala hälsodepartementet.

Norrmannen Tor Wennesland, FN:s sändebud i Mellanöstern, fördömer luftangreppet och säger att ”mardömmen i Gaza intensifieras”.

”Fasansfulla scener utspelar sig i norra Gaza mitt under konflikt, obevekliga israeliska attacker och en ständigt förvärrad humanitär kris”, säger han i ett uttalande.

Totalt har över 42 600 personer dött och nästan 100 000 skadats i israeliska attacker i Gaza sedan den 7 oktober, enligt det Hamasstyrda hälsodepartmenet.

Följ ämnen i artikeln