Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Kvinna i Beit Lahia: De har dödat alla

Uppdaterad 13.32 | Publicerad 08.19

Närmare 90 människor är antingen döda eller saknade efter Israels attack mot Beit Lahia i norra Gaza, uppger palestinska myndigheter. Många av dem är kvinnor och barn.

Dödstalet är överdrivet, hävdar Israel. Samtidigt kommer larmrapporter från flera sjukhus.

Ett 40-tal människor är skadade och ytterligare tiotals tros sitta fast i rasmassor sedan Israel på lördagen flygbombat tätbefolkade Beit Lahia nära Jabalia. Sökinsatserna i ruinerna fortsätter på söndagen. Myndigheterna i Hamaskontrollerade Gaza beskriver attacken mot flera bostadshus som en massaker.

– Vi satt och pratade när ett stort betongblock plötsligt rasade över oss. Vad finns kvar? De har dödat alla, säger en kvinna i tårar till CNN.

Enligt kvinnan uppmanade Israel Gazaborna att ta sig till Beit Lahia – och bombade dem sedan där.

Israel säger sig kontrollera uppgifterna om anfallet, som de uppger riktades mot Hamasmål. Militären hävdar att det rapporterade dödstalet är ”överdrivet”.

På söndagen fördömer FN:s sändebud i Mellanöstern, norrmannen Tor Wennesland, attacken.

Sjukhus beskjuts

Beit Lahia har, liksom Jabalia och Beit Hanun, varit belägrat av israeliska styrkor sedan den 6 oktober.

Enligt en rad rapporter har leveranserna av nödhjälp till området skurits av så gott som fullkomligt sedan dess. Detsamma gäller telefon- och internetuppkoppling. Flera hundra palestinier uppges ha dödats.

Invånarna har uppmanats att evakuera, men efter över ett års krig bedöms flyktmöjligheterna i Gaza vara begränsade.

Det kommer även rapporter om att flera sjukhus i norra Gaza omringats och beskjutits av israeliska soldater. Enligt Hussam Abu Safia, chef för sjukhuset Kamal Adwan i Beit Lahia, har våldsamma strider rasat i timmar. Sjukhusets vattentank och elnät har skadats och patienter och personal är i fara, uppger han i ett pressutskick på söndagen enligt flera medier.

WHO levererar utrustning

Eid Sabbah, läkare på samma sjukhus, vädjar till BBC om ett slut på de israeliska attackerna ”innan det är för sent”. Lördagens anfall mot Beit Lahia jämnade fyra eller fem komplex med privatbostäder med marken, uppger han.

– Vissa skadade nådde sjukhuset, andra ligger kvar under bråten, säger han.

På bilder tagna på sjukhuset syns flera barn bland de dödade. Andra bilder visar barn med mycket svåra skador.

WHO ska på söndagen försöka leverera bränsle, blod, livsmedel och medicinsk utrustning till Kamal Adwan, uppger generalsekreteraren Tedros Adhanom Ghebreyesus på X.

På lördagskvällen meddelade Tedros att han informerats om israeliska attacker mot ytterligare två sjukhus i området, al-Awda och Indonesiska sjukhuset.