Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Över 20 döda i attack mot skolbyggnad i Gaza

Publicerad 2024-10-17 14.12

En israelisk militär drönare flyger över Gazaremsan. Arkivbild tagen i maj.

Över 20 liv rapporteras ha krävts i ett israeliskt drönaranfall mot en skolbyggnad i Jabalia i Gazaremsan. Ytterligare många ska ha skadats.

På bilder från platsen ses blod på golven och tält i brand. Enligt medierapporter finns inget vatten att släcka elden med. Qatarbaserade Al Jazeera beskriver scenerna på sjukhuset Kamal Adwan, dit dödade och skadade förts, som ”fasansfulla”.

Uppgifterna går dock starkt isär kring vem som befann sig i byggnaden. Israel hävdar att platsen gjorts om till en kommandocentral för miliser, och listar över tio namn på extremister som ska ha dödats.

Hamas förnekar i ett uttalande att skolan användes i rörelsens stridföring, rapporterar flera medier.

De Hamastrogna myndigheterna i Gaza uppger i stället enligt medier i regionen att flyktingar hade samlats i lokalen, som tidigare uppges ha varit en skola driven av FN:s Palestinaorgan Unrwa. Minst fem barn finns bland de döda, enligt myndigheterna.

Jabalia har i över en vecka beskjutits av Israel både från luften och marken. Tusentals palestinier rapporteras sitta fast i sina hem medan blodiga strider rasar utanför. Ytterst lite nödhjälp har anlänt till området de senaste veckorna, rapporterar flera medier.