Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Sjukhusattack i Gaza: "Brända kroppar överallt"

Uppdaterad 13.22 | Publicerad 00.37

Ett stort antal människor har fått svåra brännskador efter en israelisk flygattack mot ett sjukhus i Gaza. Palestinier på flykt hade tagit skydd vid sjukhuset när bomberna föll.

En andra fas av poliovaccinering inleds samtidigt i Gaza – men en av lokalerna bombades av Israel sent på söndagen.

Minst fyra personer har dödats och många har skadats i en israelisk attack mot al-Aqsa-sjukhusets område i Dayr al-Balah i centrala Gazaremsan.

I videoklipp syns flera explosioner och öppna lågor på platsen, där många palestinier på flykt undan kriget hade slagit läger. En rad tält fattade eld av explosionerna varpå storbranden var ett faktum, enligt medierapporter. Timmarna senare visar bilder ett stort utbränt område.

– Det var så många brända och förkolnade kroppar överallt, säger ögonvittnet Om Ahmad Radi, som vaknade upp till ljudet av explosioner, till Qatarbaserade Al Jazeera.

Fahd al-Haddad, chef för akutavdelningen på al-Aqsa, säger till mediebolaget att många av offren är kvinnor och barn med tredje gradens brännskador, så kallade fullhudsskador.

Anfall mot matstation

Minst 25 människor uppges ha förts till Nassersjukhuset i södra Gaza med svåra brännskador, men det totala antalet skadade tros vara mycket högre. Nyhetsbyrån AP rapporterar om små barn med bandagerade kroppar och patienter som får blodtransfusioner liggandes på golv.

Israels militär hävdar i ett uttalande att al-Aqsa-sjukhuset användes av Hamasterrorister. Militären säger sig också att ha vidtagit ”flera åtgärder för att minska risken för att skada civila”.

Senare på måndagsmorgonen uppges minst tio människor ha dödats i en israelisk attack mot en matutdelningsstation i Jabalia i norra Gaza. Ytterligare ett 30-tal människor har enligt uppgifterna skadats, bland dem kvinnor och barn.

Skulle ha använts för vaccinering

Timmarna tidigare, sent på söndagskvällen, dödades minst 20 personer när en skollokal omvandlad till sjukhus i Nuseirat bombades av Israel. Bland de döda finns barn, enligt rapporter från två lokala sjukhus.

FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, uppger på X att den bombade skolan skulle ha använts för poliovaccinering av barn. I dag inleds andra fasen i den storskaliga vaccineringen mot polio i Gaza, en månad efter att den första fasen framgångsrikt avslutats.

Kampanjen inleddes sedan det första poliofallet på 25 år upptäckts i den krigshärjade landremsan – en tio månader gammal pojke som nu är förlamad i sitt ena ben till följd av sjukdomen.