Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

"Drönarna är överallt – det är ett helvete"

Publicerad 2024-10-09 10.29

Israels upptrappade offensiv i norra Gaza skördar allt fler liv. Vägar har skurits av och ingen nödhjälp kommer in.

På gatan utanför Mohamed Awdas hem i Jabalia ligger döda kroppar.

I Gaza stad har nio medlemmar ur samma familj dödats i en israelisk attack mot ett bostadshus, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Dödliga attacker rapporteras även från Nuseirat och al-Bureij en bit söderut. I Jabalia – där Israel inledde en ny offensiv i helgen – uppges tiotals döda kroppar ligga på gatorna, men konstanta strider och israeliska attacker hindrar räddningsarbetare från att nå dem.

– Det är ett helvete. Vi kommer inte ut, säger Jabalia-bon Mohamed Awda, utanför vars hus det ligger tre kroppar, till AP via telefon.

I bakgrunden hörs explosioner, skriver nyhetsbyrån.

– Drönarna är överallt och skjuter på alla. Du kan inte ens öppna fönstret, säger Awda.

”Konstant belägring”

En annan invånare i Jabalia, Amal Nasr, säger till AFP att hennes man och dotter skottskadades i ben respektive nacke när de försökte fly. På väg till sjukhuset såg de skadade som låg längs gatorna.

Israel har beordrat befolkningen i norra Gaza att evakuera söderut, men det är svårt. Minst 400 000 människor är praktiskt taget fast i norra Gaza, uppger FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa. Det finns inga säkra platser att fly till, enligt chefen Philippe Lazzarini.

”Norra Gaza: inget slut på helvetet”, skriver han på X.

De intensifierade attackerna orsakar mycket rädsla och fruktan bland civilbefolkningen, säger Ahmad al-Kahlut, chef för Gazas civilförsvar i landremsans norra del, till AFP.

– Vägar har stängts av. Det har varit en konstant belägring i fyra dagar nu och inga förnödenheter har nått norra Gaza.

Strider rasar även i Beit Lahia och Beit Hanun, enligt al-Kahlut.

Operationer uppskjutna

Totalt har över 40 personer dödats i Israels senaste attacker, enligt myndigheterna i Hamasstyrda Gaza. Flera av dem är barn, skriver AP.

Israel har beordrat att en rad sjukhus stängs i och med de upptrappade striderna.

– Situationen är spänd. Vi har utlyst nödläge, skjutit upp planerade operationer och skrivit ut patienter vars tillstånd är stabilt, säger Fadel Naeem, chef vid sjukhuset al-Ahli i Gaza stad, till AP.

Israels senaste offensiv – och försöken att med våld förflytta invånarna söderut – förvandlar norra Gaza till en ”livlös öken” och förvärrar situationen i landremsans södra delar, konstaterar Läkare utan gränser (MSF).

”Nu räcker det. Det här måste få ett slut”, skriver organisationens projektkoordinator Sarah Vuylsteke i ett pressmeddelande.