Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Attack mot sjukhus i Gaza – flera döda

Uppdaterad 15.44 | Publicerad 14.20

En brand rasade på sjukhuset al-Aqsa i centrala Gaza efter en israelisk attack på måndagen. I området fanns också ett tältläger där fördrivna palestinier sökt skydd.

Fyra personer har dött och flera har fått allvarliga brännskador.

Enligt Israel användes sjukhuset av Hamas.

Tidigt på måndagsmorgonen genomförde IDF nya luftangrepp mot centrala Gaza. Ett sjukhusområde i staden Deir al-Balah träffades och en brand bröt ut till följd av explosionerna.

Många fördrivna palestinier hade sökt skydd vid sjukhuset. Bilder från platsen visar ett stort tältläger i lågor och vittnen och lokala läkare vittnar om sönderbrända kroppar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Minst 25 personer har förts till Nassersjukhuset i södra Gaza. Många av offren är kvinnor och barn. Hittills har fyra personer dött i attacken, en siffra som befaras stiga.

Personer ser på förödelsen efter attacken.

Israels militär säger att man har riktat in sig på en av Hamas anläggningar. De hävdar i ett uttalande att al-Aqsa-sjukhuset "användes av Hamasterrorister för att planera och genomföra terrorattacker mot israeliska trupper och staten Israel". De säger sig också ha vidtagit flera åtgärder för att civila inte ska komma till skada.

Poliovaccination ställdes in

Bara några timmar tidigare attackerade Israel en skollokal i samma område som omvandlats till ett sjukhus. Minst 20 personer dog, varav flera var barn enligt rapporter från lokala sjukhus.

Brand i området där al-Aqsa-sjukhuset ligger.

FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, uppger att samma dag skulle den andra fasen av den stora vaccinationskampanjen mot polio inledas i byggnaden.

”Vi var tvungna att ställa in vaccinationen i den skolan på grund av svåra skador”, skriver Unrwas generalkommissionär på X.

Kampanjen inleddes efter att det första poliofallet på 25 år upptäckts i Gaza. En tio månader gammal pojke blev då förlamad i sitt ena ben till följd av sjukdomen.