Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Barn dödade i israelisk attack mot skola i Gaza

Publicerad 2024-10-24 11.43

Byggnader träffade av en israelisk attack i Jabalia i Gaza. Arkivbild.

En israelisk attack mot en skola i centrala Gaza har krävt många dödsoffer.

Samtidigt konstaterar Gazas civilförsvar att situationen i norra Gaza blivit ohållbar. Israeliska soldater bombar och dödar vår personal, hävdar de.

Minst 17 människor har dödats, bland dem flera barn, i ett israeliskt robotanfall mot en skolbyggnad i Nuseirat i centrala Gaza, uppger palestinska myndigheter.

Ytterligare fler än 40 ska vara skadade. Enligt rapporterna fungerade skolan som tillflyktsort för palestinier på flykt.

Israels militär hävdar att skolan hyste en kommandocentral varifrån Hamas planerade och utförde attacker mot Israel, rapporterar The Times of Israel.

Ytterligare en israelisk attack rapporteras från Maghazi i centrala Gazaremsan.

Utbränd lastbil

Samtidigt förvärras situationen i norra Gaza. Den senaste tiden har Israel belägrat stora delar av området och återkommande attackerat bland annat Beit Lahia och Jabalia. Sedan belägringen inleddes den 5 oktober har minst 770 palestinier dödats i området, uppger Gazas civilförsvar på torsdagen.

Nu larmar civilförsvaret om att situationen är ohållbar.

– Vi kan inte tillhandahålla humanitära tjänster till medborgare i norra guvernementet i Gazaremsan på grund av hot från israeliska ockupationsstyrkor, som har hotat att döda och bomba våra team om de stannar i Jabalia, säger talespersonen Mahmud Bassal.

Räddningsarbetare har blivit måltavlor vid flera tillfällen, uppger Bassal. Enligt Bassal har israeliska styrkor bland annat förstört civilförsvarets enda fordon i området.

Anklagas för folkmord

Den israeliska militären meddelar att insatserna i Jabaliaområdet fortsätter och att tiotals ”terrorister har eliminerats”.

Tiotusentals palestinier har återigen tvingats på flykt, däribland Raghib Hamuda som tagit sig till Gaza stad efter att Israel manat till evakuering av den skola där hans familj sökt skydd.

– Militären använde bulldozers för att förstöra skolan efter att ha evakuerat alla flyktingar, säger han till AFP.

På torsdagen hävdar den palestinska presidenten Mahmud Abbas att Israel ämnar att ”tömma” Gazaremsan på palestinier, framför allt de norra delarna. I ett tal vid Bricsländernas toppmöte i ryska Kazan anklagar han Israel för folkmord, etnisk rensning och för att använda svält som vapen.