Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Tre gånger fler döda än födda i Ukraina

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-08-16 08.20

Läkaren Ivan Tsyhanok tvättar händerna inför ett kejsarsnitt på sjukhuset i Pokrovsk. Arkivbild.

Födelsetalen var redan låga. Sedan kom kriget.

Nu registreras nästan tre gånger fler döda än födda i Ukraina.

Inte långt från förlossningsavdelningen på ett sjukhus i Pokrovsk blir bombningarna allt mer intensiva, men läkarna är fast beslutna att stanna så länge de kan.

Med begränsade resurser och omfattande bombningar lider både patienter och personal på en förlossningsavdelning i Pokrovsk brist på sömn.

– Vi hade tio attacker i går kväll. Kan du fatta? säger läkaren Ivan Tsyhanok till nyhetsbyrån AFP.

Bombningarna kommer allt närmare staden, som ligger två mil från fronten. Ryssland försöker ta över en stor motorväg i närheten. Den går till Kramatorsk, den största staden i industriregionen Donetsk som är under ukrainsk kontroll. Striderna gör att kvinnor i området måste ta långa omvägar till förlossningen för att undvika vägar som ofta attackeras, säger Ivan Tsyhanok.

Stress över kriget

En demografisk kris rådde redan före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. Ukrainas födelsetal var redan bland världens lägsta och under de senaste åren har de dalat ytterligare, först under coronapandemin och nu under kriget.

Att allt färre kvinnor föder barn i Ukraina i dag kan delvis förklaras med att många par har skilts åt och att många unga kvinnor har lämnat landet.

Dessutom föder också många kvinnor barn för tidigt under kriget. Enligt Ivan Tsyhanok har antalet för tidiga födslar fördubblats i Donetsk sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion för knappt två år sedan.

En orsak till att antalet för tidiga födslar har ökat kan vara stress. Hos många kvinnor finns en stor oro för barnens fäder som ofta är soldater, och för barnens framtid.

Läkarna stannar

Under årets första sex månader har antalet döda enligt ukrainsk statistik varit nästan tre gånger så stort som antalet födslar, skriver The Kyiv Independent. Under första halvåret föddes drygt 87 000 barn och över 250 000 människor dog. Siffrorna är dock inte fullständiga på grund av den ryska ockupationen av delar av landet.

Redan för två år sedan uppmanade president Volodymyr Zelenskyj invånarna i regionen Donetsk att fly och i vissa områden nära fronten har myndigheterna tvingat de boende att flytta. Men läkarna har bestämt sig för att stanna.

– Vi förstår riskerna, men så länge det finns patienter här kan vi inte avbryta vårt arbete, säger Ivan Tsyhanok.