Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Ukraina vill sätta press på Ryssland

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-16 12.57

Ukrainas presidentrådgivare Mychajlo Podoljak säger att Ukrainas markoffensiv i Ryssland är ett sätt att nå fram till ”rättvisa” fredsförhandlingar.

Samtidigt rycker ryska styrkor fram i östra Ukraina.

Den inflytelserike rådgivaren till Volodymyr Zelenskyj, Mychajlo Podoljak, förtydligar en direkt anledning till den ukrainska markoffensiven i främst Kurskregionen. Han skriver på plattformen X att Ukraina vill förhandla ”på våra egna villkor”.

”Vi har absolut inga planer på att vädja: 'snälla, låt oss sitta ned och förhandla'”, skriver han på X.

”I stället har vi bevisat möjligheten med effektiva påtryckningar. Förutom ekonomiska och diplomatiska metoder så måste vi lyckas med betydande (militära) taktiska motgångar för Ryssland”.

”Rättvisa förhandlingar”

Podoljak konstaterar att de ”militära verktygen” används för att förmå Ryssland att inleda en rättvis förhandlingsprocess.

Moskva har tidigare hållit fast vid att fredsförhandlingar är fullt möjliga, men utan ett ryskt trupptillbakadragande från ukrainskt territorium.

Oleksandr Syrskyj, som är militärchef, hävdade på fredagskvällen att den ukrainska offensiven har avancerat ytterligare, och uppger att styrkor nått ”en till tre kilometer” längre in i den ryska regionen.

Utspelet görs via en videoinspelning där han samtalar med president Zelenskyj och som lagts upp på sociala medier.

Samtidigt kommer rapporter från östra Ukraina om intensiva ryska angrepp.

Ryska attacker

Myndigheterna i östukrainska Pokrovsk uppmanar invånarna att skyndsamt lämna sina hem. De ryska styrkorna uppges närma sig hastigt.

”De (ryska styrkorna) avancerar i snabb takt. För varje dag som går finns det mindre och mindre tid att samla ihop personliga saker och åka till säkrare områden”, skriver myndigheterna på Telegram.

Pokrovsk i Donetsk, en stad som före kriget hade en befolkning på drygt 60 000, har i månader varit ett uttalat ryskt mål. Rysslands försvarsdepartement hävdade på fredagen att landets styrkor intagit byn Serhijivka en dryg mil från Pokrovsk.

President Zelenskyj varnade på torsdagen för att Pokrovsk och närliggande samhällen står inför ”intensiva ryska angrepp”.