Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Jennifer, 33, är barnfri: ”Har aldrig känt att något fattas”

Uppdaterad 20.25 | Publicerad 19.27

Jennifer Eriksson, 33, är frivilligt barnfri.

Barnafödandet går nedåt i Sverige – men orsaken bakom är oklar.

Jennifer Eriksson, 33, är frivilligt barnfri och steriliserade sig när hon var 27.

– Jag hade mardrömmar om att jag blev gravid.

Allt färre barn föds i Sverige och under det första halvåret av 2024 föddes det lägsta antalet barn på 21 år enligt SCB. Varför det ser ut så vet man inte helt säkert, men flera faktorer kan spela in, enligt Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet. Bland annat sociala medier kan spela in.

33-åriga Jennifer Eriksson från Skutskär är en av de som valt att inte ha barn och för henne är anledningen simpel: hon vill inte.

– Jag har aldrig känt att någonting fattas mig utan barn.

 ”Det finns ju en bild av att det måste vara något fel på kvinnor som inte vill ha barn, och det känns väldigt förlegat”, säger Jennifer.

Oroar sig för klimatet och framtiden

Utöver en bristande barnlängtan så har flera orsaker tillkommit till varför hon beslutat att förbli barnfri. Hon vill dels inte ha ett liv som är bundet till ett barn som kräver konstant omsorg, men även en oro för klimatkrisen hör till sådant som har gjort henne säkrare i sitt beslut.

Jennifer har alltid varit säker på hon vill leva ett barnfritt liv och när hon var 27 valde hon att sterilisera sig.

– Jag har ju varit livrädd för att råka bli gravid. Jag hade mardrömmar om att jag blev med barn och att det var för sent för abort.

Hon har inte ångrat sitt beslut även om hon ibland får höra att hon kommer ändra sig när hon blir äldre.

– Det är ju flera som har sagt att, nej men när du blir äldre så kommer du vilja ha barn eller när du träffar rätt person.

Allt färre barn föds i Sverige.

”Tror inte att jag skulle vara en bra förälder”

Även om Jennifer förstår varför andra vill ha barn och själv har barn i sin närhet så är det inte en vardag hon vill ha.

– Det finns ju en bild av att det måste vara något fel på kvinnor som inte vill ha barn, och det känns väldigt förlegat.

Att Jennifer är barnfri beror inte på att hon inte tycker om barn, tvärtom vill hon gärna jobba med barn som behöver extra stöd.

– Jag tror att jag är ganska bra på att vara en bra vuxen till barn, men jag tror faktiskt inte att jag skulle vara en bra förälder.

Följ ämnen i artikeln