Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Zelenskyj: Vi når våra mål i Kursk

TT

Publicerad 2024-08-19 08.33

Ukrainas motinvasion av Ryssland syftar till att skapa en buffertzon mot fienden, uppger president Volodymyr Zelenskyj.

Samtidigt fortsätter Rysslands avancemang i ukrainska Donetsk, där ”obligatorisk evakuering” nu inleds.

Ukrainas främsta och övergripande försvarsuppgift är att förstöra så mycket som möjligt av rysk stridsförmåga och genomföra så mycket som möjligt inom ramen för motoffensiven, uppger Zelenskyj i ett inspelat tal i sociala medier på söndagskvällen.

– I detta ingår att skapa en buffertzon på angriparens territorium, som i vår insats i Kursk, säger presidenten.

På måndagen uppger både Zelenskyj och militärchef Oleksandr Syrskyj att Ukraina når sina mål i Kursk.

Från ukrainskt håll har det lagts fram flera officiella och inofficiella motiv till att landets styrkor gick över gränsen i en överraskande markoffensiv i tisdags förrförra veckan.

Ryskt avancemang

Militära källor berättade tidigt att ett mål var att avleda ryska invasionsstyrkor från de värst rasande striderna i Donetsk i östra Ukraina, vilket många analytiker också har sett som ett sannolikt syfte.

Hittills tycks Ryssland dock inte ha gjort några stora förflyttningar av styrkor från öst mot de Ukrainakontrollerade områdena i regionen Kursk. Tvärtom rapporteras ett fortsatt avancemang mot staden Pokrovsk, en viktig knutpunkt i Donetsk. Enligt försvarsdepartementet i Moskva har landets styrkor intagit ytterligare ett samhälle i närheten av Pokrovsk, där myndigheterna på måndagen svarar med evakueringar.

”Vi inleder obligatorisk evakuering av familjer med barn från Pokrovsk med omnejd”, meddelar guvernör Vadym Filasjkin på Telegram med hänvisning till ryssarnas snabba avancemang.

Över 53 000 människor uppges bo i området, varav närmare 4 000 barn.

Klartecken från Danmark

Mychajlo Podoljak, nära rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj, sade i förra veckan att offensiven på rysk mark ska möjliggöra för Ukraina att fredsförhandla ”på egna villkor”.

Ukrainas gränstrakter i nordost har stått under regelbunden beskjutning från den ryska sidan under kriget. Det ukrainska försvaret har haft begränsade möjligheter att slå tillbaka mot mål i Ryssland, då landets allierade åtminstone tidigare haft förbehåll kring hur skänkta vapen får användas.

De senaste veckorna har dock flera länder svängt och gett Ukraina klartecken att använda deras vapen på rysk mark, däribland Storbritannien och Finland. På måndagen ger även Danmarks regering klart ljus för sådana attacker, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.