Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Hamasledaren "kommer köra kriget in i kaklet"

Paulina Monzón/TT

Publicerad 13.26

Han har kallats ”slaktaren från Khan Yunis”. Och nu beskrivs en vapenvila i Gaza ligga i händerna på Hamas nya politiska ledare Yahya Sinwar.

– Han är kompromisslös, han kommer att köra kriget in i kaklet, säger forskaren Magnus Ranstorp.

Yahya Sinwar, hjärnan bakom terrorattacken mot Israel den 7 oktober, tog över som militär ledare i Gaza 2017. Sedan dess har det politiska ledarskapet gradvis minimerats i organisationen och de mer militärt orienterade krafterna tagit över.

– Det har alltid varit upp till honom i förhandlingarna på Hamas sida, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, som skrivit en bok om rörelsen.

Med Sinwar som politisk ledare stärker Hamas banden till Iran och den motståndsaxel som Iran leder: Hizbollah i Libanon, Huthi-milisen i Jemen och shiamilisen i Irak, enligt Ranstorp. Sinwar som ledare kommer också att försvåra samarbetet mellan palestinska politiska grupper och Israel efter krigets slut, enligt Ranstorp.

– Han representerar 7 oktober, det är honom Israel letar efter i tunnelsystemen, säger han.

– Hamas vill gärna ha vapenvila men varje gång det nämns vill Israel naturligtvis ha något tillbaka.

Vapenvila?

Enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken vilar nu ansvaret att acceptera en vapenvila i Gaza på Sinwar.

– Jag tror att han menar att Hamas måste släppa gisslan. Men Sinwar kommer aldrig släppa gisslan såvida inte Israel släpper de över 5 000 palestinier som hålls fängslade. Det är moment 22.

För Israel handlar det inte bara om Hamas och gisslan längre, enligt Ranstorp. Det handlar om hotet från Iran och motståndsaxeln.

– Man missar den större bilden om man bara tittar på Israel och Hamas. Det här handlar nu även om Iran och Hizbollah. Israel är hotat från flera håll och det måste man komma ihåg när man diskuterar hur Israel ställer sig gentemot Hamas.

Fortsatt populärt

Hamas styrs av fyra maktcenter: ledarskapet i Gaza, ledarskapet på Västbanken, diasporan i resten av världen och Hamas i fängelserna.

Trots det lidande Hamas orsakat i Gaza har rörelsen fortsatt hög popularitet där och på Västbanken, enligt opinionsundersökningar från palestinska organisationer.

Efter attacken i oktober är det många som stöttar Hamas, enligt Ranstorp. Organisationen har sedan 60-talet ”sänkt sina tentakler över hela samhället” och unga ”marineras” i Hamas ideologi, säger han.

Sinwar blev omedelbart en ledare för Hamas under sin tid i fängelse.

– Han är beredd att offra civila palestinier för att Israel ska reagera och skada sitt internationella rykte, det är en del av hans kalkyl, säger Ranstorp.

ANNONS