Israels största fiende gömmer sig fortfarande

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-08-02 06.01

På några månader har Israel slagit ut stora delar av Hamas högsta ledning.

Men fortfarande går terrorgruppens kanske viktigaste ledare fri: Israels fiende nummer ett – Yahya Sinwar.

I onsdags dödades Hamas högste politiske ledare Ismail Haniya i Irans huvudstad Teheran. Dagen därpå bekräftades att Mohammad Dayf, extremistgruppens militära ledare, dödats i en israelisk attack i Khan Yunis i juli. Tidigare i år dödades också Salah al-Aruri, grundare av Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna, och Marwan Issa, styrkornas näst högste ledare.

På några månader har alltså fyra av Hamas högsta ledare eliminerats av Israel. Till det kommer flera dödliga attacker mot högt uppsatta befälhavare inom den Iranstödda libanesiska Hizbollahmilisen.

Men fortfarande har Hamas kanske viktigaste ledarfigur undkommit de israeliska styrkorna: Yahya Sinwar.

– Ur ett israeliskt perspektiv hade man nog hellre sett att man hade Sinwars huvud på ett fat (snarare än Haniyas), sade forskaren Anders Ekholm på Försvarshögskolan till TT i veckan.

De facto ledare

62-årige Sinwar är terrorgruppens högste ledare i Gaza, och pekas emellanåt ut som den som de facto styr rörelsen. Tillsammans med Mohammad Dayf anses han vara hjärnan bakom 7 oktober-attacken, som dödade omkring 1 200 israeler och som ledde till att Israel förklarade krig mot Hamas.

Sinwar antas gömma sig någonstans i Gazas underjordiska tunnelnätverk. Israelisk gisslan som har släppts säger sig ha sett honom där nere. Men det är flera månader sedan nu.

Sinwar beskrivs ofta som en synnerligen hårdför ledare och beskrivs även av sina egna, inom militanta palestinska kretsar, som blodtörstig och extrem. Han har suttit i israeliskt fängelse i sammanlagt 23 år, men släpptes i en fångutväxling 2011 då Israel fick tillbaka den bortrövade soldaten Gilad Shalit i utbyte mot palestinska fångar.

”Galen fanatiker”

En högt uppsatt källa inom al-Fatah, det sekulära palestinska parti som styr på Västbanken, menar att Israels i särklass största misstag var att släppa Sinwar ur fängelse.

– Så länge han andas styr han, och han är en galen fanatiker, har källan sagt till tidningen Haaretz.

Han säger vidare att Sinwar radikaliserades i israeliskt fängelse till den grad att han uppriktigt tror att han är ”profeten Muhammeds medhjälpare”.

Var Yahya Sinwar befinner sig är det väldigt få som vet. Enligt källor inom islamiströrelsen som tidningen Asharq al-Awsat talade med för en månad sedan vet endast två eller tre personer var han gömmer sig.

ANNONS