Israel: "Gazas Usama bin Ladin" är död

TT

Uppdaterad 13.33 | Publicerad 10.30

Israel har dödat även Mohammad Dayf, en av Hamas högsta ledare i Gazaremsan. Det bekräftar försvarsmakten IDF på X, tidigare Twitter.

Flygattacken mot Hamasledaren utfördes i mitten av juli i Khan Yunis i Gazaremsan. Men det har sedan dess varit oklart om han verkligen omkom.

”Mohammad Dayf, 'Gazas Usama bin Ladin', eliminerades den 13 juli”, skriver nu Israels försvarsminister Yoav Gallant på X. ”Det är en tydlig milstolpe i processen att slå ut Hamas som militär och styrande organisation i Gazaremsan”.

Dayf hette egentligen Mohammad al-Masri, men började kallas Dayf (”gästen”) på grund av det kringflackande liv många års flykt undan Israel tvingat honom till.

Han beskrivs som ansvarig för många blodiga dåd i Israel, och har varit med på topplistan över landets terrorefterlysta i 30 år. Men utåt har Dayf hållit en så låg profil att det bara finns något enstaka fotografi av honom.

I det krig som rasar nu har Dayf pekats ut som en av hjärnorna bakom den stora terrorattacken mot Israel den 7 oktober.

Israel har försökt döda honom många gånger, men alltid misslyckats – fram till nu.

Därmed har israeliska attacker på kort tid tagit livet av tre av landets kändaste fiender, förutom Dayf även Hamasledaren Ismail Haniya i Teheran samt Hizbollah-befälhavaren Fuad Shukr i Beirut.