Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

"Hårt slag" – men Hamas faller inte med Haniya

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-08-01 06.42

Hamasledaren Ismail Haniyas död är ett kraftigt slag – men det kommer inte att sänka islamiströrelsen, tror Hamasexperten Magnus Ranstorp.

– Han var en jätteviktig ledare och symbol, men det finns många som är beredda att ta hans plats, säger han.

Ismail Haniyas död drabbar den terrorstämplade islamistgruppen hårt eftersom det rör sig om en person som har varit med väldigt länge. Men Hamas är ingen organisation som försvinner för att man slår ut ledarskapet, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp, som skrivit en bok om rörelsen.

– Hamas har haft ett järngrepp över Gaza under väldigt lång tid, så ungdomarna är marinerade i dess synsätt. Det finns många personer som är beredda att ta ledarens plats.

Samma bedömning gör experter som tidningen The New York Times har pratat med. Den Istanbulbaserade analytikern Ibrahim Madhoun beskriver Haniyas död som ”ett hårt slag”. Men:

– Hamas har varit med om det här förr, och gått stärkt ur det.

Kontrollerad och karismatisk

Ranstorp träffade Ismail Haniya i Gaza 1999, då islamistledaren var personlig assistent åt Hamas grundare och andlige ledare Ahmad Yassin.

– Mitt intryck var att han var mycket kontrollerad och karismatisk. Man märkte att studenter och människor behandlade honom med vördnad.

Haniya, som blev 62 år gammal, utsågs till högste politiske chef för rörelsen 2017. Dessförinnan var han premiärminister i ett palestinskt samstyre, innan Hamas fördrev rivaliserande al-Fatah från Gazaremsan med våld 2007.

Men enligt Ranstorp har Haniyas grepp om Hamas successivt luckrats upp sedan han lämnade Gaza 2017 och gick i exil. Sedan dess har Yahya Sinwar, rörelsens högste ledare i Gaza och arkitekten bakom 7 oktober-attacken, tagit över allt mer och byggt upp rörelsens militära gren.

Gisslansamtal påverkas

Ranstorp tror inte att Haniyas död påverkar kriget i Gaza så mycket, men det kommer att påverka förhandlingarna om gisslan. Under de senaste månaderna har Haniya ägnat mycket av sin tid åt att kommunicera med qatariska och egyptiska medlare om vapenvila och gisslan.

Enligt experter som The New York Times har pratat med kommer Hamas sannolikt att dra sig ur samtalen, men kommer så småningom att tvingas tillbaka till förhandlingsbordet.

Ranstorp anser att attacken mot Haniya visar vilket tryck Israel sätter på Hamas. Två av rörelsens högsta ledare har nu dödats – i januari även Salah al-Aruri, grundare till al-Qassam-brigaderna, Hamas väpnade gren.

– Nu har man slagit ut nummer ett och nummer två. Hamas ledare vet att deras dagar är räknade.