Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Uppgifter: Ukraina kommer få skjuta längre

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 08.52

Amerikanska soldater lastar Atacms-robotar på en flygbas i Australien. Arkivbild.

Ukraina är på väg att få grönt ljus för att använda avancerade vapen mot mål längre in i Ryssland, enligt medieuppgifter i USA och Storbritannien.

I Vita huset i USA pågår diskussioner för fullt om vilka förbehåll som ska gälla för de vapen som har skänkts till Ukraina, uppger flera regeringskällor för Politico. Enligt brittiska The Guardians uppgifter har ett beslut redan fattats i London om att den ukrainska militären ska få skjuta ballistiska Storm Shadow-robotar mot Ryssland.

Diskussioner uppges ha pågått mellan USA, Storbritannien och Ukraina under de senaste veckorna. De två västländernas utrikesministrar besökte Kiev tillsammans på onsdagen och då vädjade Ukraina på nytt om ett större handlingsutrymme.

– Vi arbetar skyndsamt för att fortsätta säkerställa att Ukraina har vad som krävs för att effektivt kunna försvara sig, svarade USA:s minister Antony Blinken, då han tillsammans med sin brittiske kollega David Lammy aviserade nya stödpaket till Ukraina.

Pekar på iranskt stöd

Under det storskaliga invasionskrigets gång har Ukrainas allierade i små steg ruckat på de reservationer som uttalats för hur levererade vapen får användas.

Bland annat har man tidigare öppnat för att Ukraina ska få skjuta mot mål på andra sidan gränsen i defensivt syfte, till exempel från den ansatta Charkiv-regionen i nordost som har blivit hårt beskjuten från platser bara några mil bort.

Tidigare i veckan lyfte USA fram uppgifter om att Iran har fortsatt att leverera vapen till Ryssland, nu i form av ballistiska robotar, vilket Antony Blinken beskriver som en ”dramatisk upptrappning”. Ukraina vill framför allt kunna använda så kallade Atacms-robotar, som har en räckvidd på upp omkring 30 mil, i större utsträckning. Sådana har tidigare skjutits mot bland annat Krimhalvön.

USA:s president Joe Biden tar emot Storbritanniens premiärminister Keir Starmer i Washington på fredag.

Lovar rysk respons

Rysslands president Vladimir Putin har återkommande talat om ”röda linjer” för angrepp mot Ryssland. Hans talesperson Dmitrij Peskov meddelar att landet kommer att svara på eventuella lättnader av vapenrestriktioner på ”lämpligt” vis.

Vjatjeslav Volodin, regimlojal talman i den ryska statsduman, utropar via sociala medier att västländerna ”blir parter i kriget” och att Ryssland blir tvingat att ta till än mer kraftfulla vapen.

ANNONS