Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Väntar in Trumps motdrag: ”Kan bli något drastiskt”

Uppdaterad 00.23 | Publicerad 00.09

Donald Trump gick i fällan och ses som förlorare.

Nu väntar expresidentens allierade på hans motdrag.

– Jag räknar med att han gör något drastiskt, säger en källa.

Kamala Harris sa att deltagarna på Trumps valmöten blir så utmattade och uttråkade av hans malande att de går därifrån i förtid.

Då brann det för expresidenten. Han spärrade upp ögonen och vägrade gå vidare till nästa ämne.

Fällan fungerade.

Äter upp husdjuren

En lång utläggning om att han har de bästa valmötena i politisk historia urartade när han anklagade migranter i Ohio för att stjäla folks husdjur och äta upp dem.

– De äter hundarna, personerna som kommer in, de äter katterna, sa Trump i en av de märkligaste replikväxlingarna någonsin i en presidentvalsdebatt.

Där och då anses han av politiska experter ha förlorat debatten.

Inom Republikanerna är många besvikna på expresidentens insats – och menar att han sysslar med självskadebeteende.

– Jag vet att hela världen redan har sagt det. Men oförmågan eller oviljan att se att han är på väg att luras in i en fälla och undvika det är förbluffande, säger en högt uppsatt republikan till NBC News.

Trump och Harris möttes i en första tv-sänd debatt inför presidentvalet.

”Stor besvikelse”

Utöver piken om hans valmöten lyckade Kamala Harris få Trump ur balans och uppretad genom att ta upp hans ärvda förmögenhet och att påstå att världsledarna skrattar åt honom.

– Hon talar till oss som vi vore småbarn, men hon gjorde ett bra jobb med att provocera honom. Många är besvikna över att han inte kunde hålla sig fokuserad eller få in ett motangrepp. Jag vet inte hur mycket detta förändrar något, men det var inte ett bra framträdande, säger en republikansk ledamot i representanthuset till The Hill.

Andra republikaner i kongressen har liknande åsikter.

– Jag är bara ledsen, säger en ledamot till The Hill.

– Hon visste precis hur hon skulle reta upp honom. Det är bara en stor besvikelse att han inte kunde vara mer samlad som i den första debatten.

Harris taktik var framgångsrik – hon lyckades reta upp sin motståndare..

Drastiskt utspel

Den debatten slutade med att Joe Biden hoppade av efter en chockerande lam insats.

Så illa menar ingen att det gick för Trump under tisdagskvällen. Men expresidentens allierade utgår från att han inte kommer låta debattmotgången dominera nyhetsrapporteringen.

– Rubrikerna de närmaste dagarna kommer handla om att han förlorade det här, säger en källa inom Republikanerna till Politico.

– Jag räknar med att han gör något drastiskt, antingen en stor förändring i sin kampanj eller nåt annat galet utspel innan slutet av veckan för att ändra rapporteringen.

Joe Biden gjorde en chockerande lam insats när han i debatten mot Trump.

Akut problem

Ett akut problem för expresidenten och hans stab är att tunga bidragsgivare till hans kampanj är arga över hans insats och att miljonerna till kassakistan kan sina.

Miljardärsonen och bidragsgivaren Doug Deason säger till The New York Times att debatten var ”plågsam att titta på”.

– Han hade många tillfällen att exponera hennes lögner och sjabblade de mesta, säger han till tidningen.

Riskkapitalisten Keith Rabois, som gett tiotals miljoner till Trump och ska hålla en insamlingsgala för vicepresidentkandidaten J D Vance, uppger att han fick många nervösa meddelanden från vänner under debatten.

Skyller på tv-kanalen

– Han blev distraherad och missade många enkla tillfällen att slå in spikar i hennes kista. Det var inte hans bästa jag, säger han till The New York Times.

Utåt har Trumps allierade mest skyllt fadäsen på de bägge moderatorerna från ABC News som höll i debatten. De menar att dessa lät Harris hållas, men ofta påpekade att Trump sa saker som inte stämde.