Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Ukraina: Vapenrestriktioner måste lyftas

TT

Publicerad 2024-09-11 12.15

Ukrainas utrikesminister Andrij Sybiha säger att alla restriktioner mot att använda amerikanska och brittiska vapen i Ryssland måste upphöra.

Samtidigt meddelar USA och Storbritannien att länderna skickar mer stöd till Ukraina.

– Det är viktigt att lyfta alla restriktioner för användning av amerikanska och brittiska vapen mot legitima mål i Ryssland, säger utrikesminister Sybiha under en pressträff tillsammans med USA:s och Storbritanniens utrikesministrar, som är på besök i Ukraina.

USA:s Antony Blinken lovar att arbeta snabbt med frågan.

– Vi arbetar skyndsamt för att fortsätta säkerställa att Ukraina har vad som krävs för att effektivt kunna försvara sig, säger utrikesministern.

Blinken och hans brittiske motsvarighet David Lammy är på ett sällsynt gemensamt besök i Kiev.

Blinken har under besöket också lovat att landet kommer att stödja Ukraina med 717 miljoner dollar – motsvarande drygt 7,4 miljarder svenska kronor – i ekonomiskt och humanitärt stöd till landet. Lammy lovar att Storbritannien kommer att se till att Ukraina får hundratals robotar i år.

Ville höra om mål

Blinken sade tidigare att han ville höra direkt från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och andra i den ukrainska regeringen om vad ukrainarnas mål i kriget är, och vad USA kan göra för att hjälpa dem att uppnå dem.

– Vi ser en framtid där Ukraina står på egna ben, militärt, ekonomiskt och diplomatiskt, sade han vid ett möte på det ukrainska utrikesdepartementet med representanter från USA, Storbritannien och Ukraina.

Zelenskyj säger å sin sida att Ukrainas plan för att vinna över Ryssland är beroende av stödet från USA.

– När det gäller planen för att uppnå seger … bygger den främst på stöd från USA och andra partner, säger presidenten på en pressträff.

Utlovar hämnd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har den senaste tiden ökat pressen på länder i väst i frågan om att låta landet använda donerade vapen på rysk mark.

Ett amerikanskt grönt ljus spås allt troligare efter de färska underrättelserna om iranska leveranser av ballistiska robotar till Ryssland. Tidigare i veckan kallade Blinken Irans påstådda robotexport till Moskva en ”dramatisk eskalering” av Ukrainakriget.

Ryssland svarar på rapporterna om kommande hävda USA-restriktioner med att utlova hämnd. Moskva kommer att svara ”tillbörligt” om Ukraina tillåts slå mot rysk mark med robotar donerade av USA, uppger Kreml.

ANNONS