Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Blinken: Iran skickar fler vapen till Ryssland

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-10 15.51

Iran har skickat vapen till Ryssland, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken på en pressträff.

Iran har skickat ballistiska robotar till Ryssland – vapen som troligtvis kommer att användas mot Ukraina inom de närmsta veckorna, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken under ett besök i London.

Tiotals ryska militärer har blivit utbildade i Iran för att använda dessa robotar, enligt Blinken. USA har tidigare varnat Iran att vapenleveranser till Ryssland kan innebära en dramatisk upptrappning.

– Irans nye president och utrikesminister har upprepade gånger sagt att de vill återuppta förbindelserna med Europa för att få lättnader i sanktionerna. Destabiliserande åtgärder som dessa kommer att uppnå raka motsatsen, säger Blinken.

Kort efter presskonferensen meddelade Tyskland, Frankrike och Storbritannien nya sanktioner riktade mot Irans flygtransportsektor.

Länderna meddelar gemensamt att de kommer att ”vidta omedelbara åtgärder för att säga upp bilaterala luftfartsavtal med Iran” och ”arbeta för att införa sanktioner mot Iran Air”.

På onsdag ska den amerikanske utrikesministern Blinken och Storbritanniens utrikesminister David Lammy resa till Ukrainas huvudstad Kiev tillsammans, för att träffa landets president Volodomyr Zelenskyj.

Ryssland har under det storskaliga krigets gång skickat attackdrönare av iransk modell mot Ukraina i princip dagligen, emellanåt i större svärmar.