Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

USA ser över vapenvillkor för Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2024-09-11 01.09

USA:s president Joe Biden säger att USA arbetar med frågan om Ukraina ska få mer långdistansvapen och tillåtelse att använda dem mot mål långt in i Ryssland.

USA ser över frågan om Ukraina ska få använda amerikanska långdistansvapen för att nå mål långt inne i Ryssland.

Det säger presidenten Joe Biden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gång på gång krävt att USA släpper på restriktioner och ger Ukraina möjlighet att slå tillbaka kraftigare.

– Vi jobbar på det just nu, svarade Biden på en fråga om USA kan tänka sig att lätta på de begränsningar för långdistansvapen som finns, när han lämnade Vita huset på tisdagen för en resa till New York.

Politiksajten Politico rapporterar att Ukraina skulle kunna få ett positivt besked av den amerikanske utrikesministern Antony Blinken på onsdagen. Då kommer Blinken och hans brittiske kollega David Lammy till Kiev.

Republikanen Mike McCaul är ordförande i utrikesutskottet i representanthuset. Han säger, enligt Politico, att han har pratat med Blinken och då fått uppfattningen att Blinken har med sig budskapet om att Ukraina får använda det så kallade ATACMS-systemet utan de restriktioner som gällt hittills.

Men källor i Vita huset uppger att det hela inte är avgjort än.

Läget har skärpts efter att västliga underrättelsekällor hävdar att Iran har börjat förse Ryssland med långdistansrobotar.

Ukraina ser sig som bakbundet av de begränsningar som USA och en del europeiska länder som kan leverera kraftfulla långdistansvapen till Ukraina har satt upp. Under tiden har Ukraina dock utvecklat till exempel egna drönare som kan nå långt in i Ryssland. Det visar inte minst tisdagens attack mot mål i bland annat Moskvaområdet.

ANNONS