Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Källor: Iran har skickat robotar till Ryssland

TT

Publicerad 2024-09-07 04.28

En robot avfyras under en militärövning i södra Iran tidigare i år, enligt en bild tagen och distribuerad av den iranska armén. Arkivbild.

Iran har skickat ballistiska robotar till Ryssland, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till högt uppsatta europeiska och amerikanska källor.

En amerikansk, icke namngiven, tjänsteman bekräftar för tidningen att robotarna har levererats. Washington ska ha informerat sina allierade om det hela under den gångna veckan, uppger europeiska källor.

Uppgifterna kommer samtidigt som Ryssland har intensifierat sina attacker mot ukrainska städer och infrastruktur, i vilka många civila dödats den senaste tiden.

Sean Savett, en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, säger att uppgifterna är oroande.

– Vi har varnat för det fördjupade säkerhetssamarbetet mellan Ryssland och Iran sedan början av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, säger han till WSJ och tillägger att USA, tillsammans med Nato, är redo att se till att det blir konsekvenser för Iran.

– Alla överföringar av ballistiska robotar till Ryssland skulle innebära en dramatisk eskalering av Irans stöd till Ryssland.

En talesperson för Irans FN-beskickning förnekar att landet har levererat robotar till Ryssland för användning i kriget i Ukraina. Iran avstår från att delta i sådana handlingar, hävdar denne. Men han ”uppmanar också andra länder att upphöra med vapenförsörjningen till de sidor som är inblandade i konflikten”.