Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kristersson på minnesstund för terroroffer: Trauma

Amanda Åström/TT

Uppdaterad 21.37 | Publicerad 19.52

Ulf Kristersson höll på måndagskvällen tal i Stora synagogan i Stockholm för att hedra offren för Hamas attack den 7 oktober i fjol.

– Attacken är ett trauma för många fler än de närmast anhöriga till de döda, sade Kristersson.

Judiska församlingen och israeliska ambassaden i Stockholm anordnade på måndagen en minneshögtid för offren i terrorattacken i Israel den 7 oktober i fjol. Församlingsmedlemmar och inbjudna gäster förenades inledningsvis i en tyst minut.

Därefter inledde Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, ceremonin.

– Vårt löfte här i dag till alla dem som mördades för ett år sedan är att vi kommer aldrig att glömma er. Minnet av er och det som skedde den lördagen kommer vara en del av det judiska folkets kollektiva minne för all framtid, sade han.

Kippa med dalahäst

Statsminister Ulf Kristersson (M), iförd en kippa med en dalahäst på, höll tal.

– Den 7 oktober 2023 är för evigt inristat i vårt kollektiva minne. Det var inte bara en attack mot israeler utan själva idén om en säker tillflyktsort för världens judar.

Kristersson framhöll att regeringen inte accepterar antisemitism och står bakom Sveriges judar.

– Låt oss i kväll lämna ett mörkt år bakom oss. Det kommer ljusare dagar, men inte av sig självt utan för att vi är många som tänder ljuset, sade Kristersson som avslutning på sitt tal.

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman sade i sitt tal att varje dag sedan 7 oktober 2023 har varit en upprepning av dagen för terrorattacken.

– För de anhöriga till de döda är varje dag den 7 oktober. Men ju mer hotade och pressade vi är, desto starkare blir vi, sade han.

Under ceremonin läste man även upp vittnesmål från offren och flera musikframträdanden genomfördes.

Även S-ledaren på plats

Ett tiotal politiker var på plats, förutom Ulf Kristersson, bland andra Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

– Det är en viktig dag för att minnas den fruktansvärda terrorattacken och hedra minnet av dem som dödades och naturligtvis tänka på dem som fortfarande sitter gisslan, sade hon till TT efter ceremonin.

Minneshögtiden föregicks av en manifestation på Norrmalmstorg i Stockholm, anordnad av organisationen Bring Them Home Now, anhöriga och vänner till dem som tagits som gisslan av Hamas.

Delar av publiken bar t-shirtar med motiv av olika personer ur gisslan. Svarta för dem som mördats, vita för dem som de hoppas fortfarande lever.

– Den 7 oktober vaknade vi till en ny verklighet och vi har famlat i mörker sedan dess, sade en talare under manifestationen.