Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ett år sedan 7 oktober – Israel minns offren

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 08.16

Människor besöker platsen för musikfestivalen Nova, där hundratals människor dödades under Hamas attack den 7 oktober 2023. Bilden är tagen på årsdagen av attacken.

Ett år har gått sedan Hamas överraskande gick till attack mot Israel.

I dag högtidlighålls minnet av över 1 100 offer för 7 oktober-attacken – och de som varit gisslan hos Hamas i ett helt år.

Klockan 6.29, den tidpunkt som Hamas inledde sin attack mot Israel för ett år sedan, inledde president Isaac Herzog dagens ceremonier med en tyst minut i kibbutz Re'im. Strax intill kibbutzen dödades hundratals, främst unga, israeler och utländska besökare vid musikfestivalen Nova under 7 oktober-attacken.

Samtidigt samlades hundratals israeler med krav på vapenvila och ett gisslanavtal utanför premiärminister Benjamin Netanyahus hem i Jerusalem, rapporterar The Times of Israel.

”Vi var ensamma”

– Det har varit ett mardrömsår, sade Eli Albag, vars dotter Liri fortfarande hålls av Hamas i Gaza, i ett tal till den samlade folkhopen.

– Tiden har frusit för mig, sade Niva Wenkert, vars son Omer också är kvar i Gaza.

I Kfar Aza nära Gazas gräns hölls en minnesstund tidigt på morgonen. Framför en affisch på gisslantagna kibbutzbor blickade Rachel Stellman tillbaka på den ödesdigra morgonen för ett år sedan.

– Det var svårt att förstå. Jag började inse att ingen skulle hjälpa oss, vi var ensamma – skadade, slaktade, övergivna och vädjande om hjälp. Det fanns ingen räddning.

Gisslan dödad redan 7 oktober

Ceremonin i Kfar Aza fick avbrytas när flyglarm ljöd sedan Hamas än en gång avfyrat raketer mot Israel. De som samlats fick fly till skyddsrum.

Under årsdagen kommer offren för 7 oktober-attackerna hedras under en rad olika ceremonier i olika städer i Israel. Över 1 100 människor dödades i attackerna och fler än 200 togs gisslan. Knappt 100 av dem är kvar i Gaza, men hur många som är vid liv är oklart.

På måndagen meddelades att en av dem, 28-årige Idan Shtivi som kidnappades från musikfestivalen Nova, dödades redan den 7 oktober.