Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Israel minns offren för sjunde oktober

TT

Publicerad 2024-10-06 22.51

För exakt ett år sedan genomförde Hamas sin blodiga attack mot Israel. Minneshögtiderna för offren och för att få hem gisslan har inletts på många ställen.

– Det har gått ett år och vi har ännu ingenstans där vi kan sörja, säger en mamma till en man som fördes till Gaza och dödades.

Årsdagen av islamistiska Hamas attack mot Israel kommer att märkas över hela Israel, när de över 1 100 personer som dödades och fler än 200 personer som togs gisslan hedras.

I Tel Aviv visades på söndagskvällen bilder på de döda på stora skärmar medan hundratals samlades för att tända ljus för de 370 som dödades under attacken mot musikfestivalen Nova.

– Jag kan fortfarande inte ta in att min älskade dotter sköts på väg hem, i sin bil. Hon lämnade sitt hem för att gå på en festival för fred och musik, säger Orin Zach-Gantz, vars dotter Eden var ett av offren.

– Folk frågar hur det känns ett år senare, men jag är fast i den sjunde oktober (2023). Världen går vidare men för mig står tiden still, säger hon enligt The Times of israel.

Tal av Netanyahu

Redan på lördagen sade president Isaac Herzog i ett minnestal att Israels sår fortfarande inte kan läka helt.

– Eftersom gisslan fortfarande torteras, avrättas och dör i fångenskap.

På måndagen kommer han att leda en nationell ceremoni i Jerusalem men också, vid gryningen, en minnesceremoni i gränsstaden Sderot, där över 50 personer dödades, rapporterar AFP.

Även vid kibbutzen Beeri, där 120 människor miste livet, hålles en minnesstund. Där ska en manifestation för att kräva ett avtal för att få hem gisslan hållas.

Dessutom väntas premiärminister Benjamin Netanyahu hålla ett tal till nationen under tidig kväll.

Stor säkerhet

Ceremonierna hålls under ett ständigt hot om attacker från Hamas och Hizbollah, och myndigheterna tillåter att som mest 2 000 personer samlas. Och runt alla evenemang kommer säkerhetspådraget att vara enormt.

– Vi är förberedda och har höjd beredskap. De (Hamas) kommer att försöka genomföra attacker på vår hemmafront, säger militärens talesperson Daniel Hagari enligt AP.

Men offrens anhöriga är säkra på seger.

– Terroristerna lyckades i sin attack, de dödades min dotter Eden. Men jag svär på ditt liv, Eden, de kommer inte att vinna kriget, säger mamman Orin Zach-Gantz i Tel Aviv på söndagskvällen.