Bergdahl: Torterad av sina kidnappare

Publicerad 2014-06-08

Den frigivna amerikanska soldaten Bowe Bergdahl har börjat berätta om sin tid i fångeskap.

Enligt en källa för AP ska han ha torterats och hållits i en bur av sina talibanska kidnappare i Afghanistan.

Samtidigt dödshotas hans familj.

Tidigare i veckan släpptes Bowe Bergdahl, 28, fri efter en fångutväxling. Han hade då suttit fången hos talibanerna i Afghanistan i fem år.

Han hyllades först som en hjälte men blev sedan beskylld av allt fler för att ha deserterat innan han tillfångatogs och för att sex amerikanska soldater dog när de försökte hitta honom.

En högt uppsatt amerikansk tjänsteman uppger för nyhetsbyrån AP att Bergdahl även ska ha försökt fly från sina kidnappare.

Försökte fly

Det är ännu oklart hur Bergdahl tillfångatogs eller varför han gick ifrån en avlägsen utpost i östra Afghanistan för nästan fem år sedan.

Bergdahl ska dock ha berättat för militära tjänstemän att han torterades, misshandlades och hölls i en bur av sina kidnappare i Afghanistan efter att han försökt fly.

Han ska enligt AP och New York Times ha låsts in i metallburen och fått stanna där i totalt mörker i veckor.

Inte träffat familjen

Källan uppger för AP att det är svårt att verifiera Bergdahls uppgifter om tiden bland talibanerna.

Men under tiden som uppgifter läcker ut om hans tid i fångeskap har hans pappa fått motta flera dödshot.

28-åringen vårdas tills vidare på ett amerikanskt militärsjukhus i Tyskland. Enligt New York Times är Bergdahl inte känslomässigt beredd att återvända till sin familj och mediauppbådet. Fysikt har däremot återhämtat sig.

Vid frigivningen utbyttes han mot fem militanta talibaner från Guantanamo vilket har skapat en politisk debatt – inte minst i USA.

ANNONS