Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Här släpps amerikanske krigsfången

Publicerad 2014-06-04

Talibanerna har släppt en video som visar hur den amerikanske krigsfången Bowe Bergdahl överlämnas efter fem år i fångenskap.

Videon sägs visa hur Bowe Bergdahl lämnas över till amerikanska soldater nära gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

En amerikansk helikopter landar och möts av tre män i afghanska kläder med en vit flagga på en pinne. En av dem är den försvunne Bowe Bergdahl, med rakat hår och ett tygstycke över axlarna.

Efter en snabb hälsning förs amerikanen till helikoptern som direkt lyfter och flyger iväg.

Sergeant Bowe Bergdahl försvann i Afghanistan den 30 juni 2009. Det är ingen som vet exakt hur det gick till. Vissa säger att han deserterade, snarare än att det handlade om en kidnappning, och höga amerikanska militärer har sagt att det kan vänta åtal i USA.

Kritik mot presidenten

Samtidigt som alla från president Barack Obama till Bowe Bergdahls familj gläder sig över att utbytet med fem fångar från Guantanmo gick i lås så kommer nu kritik mot överenskommelsen.

President Obama följde "absolut inte" lagen, tycker Dianne Feinstein, som är ordförande i amerikanska senatens underrättelsekommitté, som övervakar USA:s underrättelsetjänster.

– Det finns omständigheter där presidenten kan agera snabbt, men här fanns verkligen tid att kontakta kongressen innan ett utbyte gjordes, säger hon till ABC News.

Republikanska politiker är kritiska. De tycker att president Barack Obama har förhandlat med terrorister. Men presidenten själv försvarar sitt beslut med att USA har en "helig regel" om att inte lämna soldater till sitt öde.

Texten uppdateras.