Bergdahl lämnade lapp: Därför stack jag

Publicerad 2014-06-04

Pappan direktkontaktade talibanerna

Bowe Bergdahl lämnade en lapp till sina medsoldater.

Han skrev att han tappat tron på USA:s krigföring.

Sedan tog han sin ryggsäck och försvann.

Det är tidningen New York Times som berättar om ett meddelande som Bowe Bergdahl, då 23, ska ha lämnat efter sig 2009. På en lapp skrev han att han tappat tron på USA:s krigföring i Afghanistan och att han skulle försvinna och starta ett nytt liv.

Han ska ha packat sin ryggsäck med vatten, knivar, en skrivbok och en penna. Sedan försvann han från posteringen i Afghanistan och har varit borta fram till nu.

”Ska få alla fångar fria”

I helgen släpptes han efter att ha varit fången hos talibaner i fem år. Många har tidigare hävdat att han försvann av fri vilja och inte blev tillfångatagen när han var ute på uppdrag, som tidiga rapporter gjorde gällande.

Bowe Bergdahl utväxlades mot fem fångar från Guantanamo-fängelset på Kuba. De ska nu sitta i karantän i Qatar i ett år innan de friges.

Bara dagar innan fångarna frigavs skrev Bowes pappa Robert ett meddelande på Twitter som Washington Post nu har publicerat:

”Jag jobbar fortfarande på att få alla Guantanamo-fångar fria. Gud kommer ge tillbaka för varje afghanskt barn som dött, amen”. Meddelandet var riktat till en talesperson för talibanerna. Det raderades kort efter publiceringen.

Kan öppna upp utredning

Robert Bergdahl har tidigare varit i kontakt med de som hållit hans son fången.

– Ingen familj i USA förstår fångfrågan på samma sätt som vi gör, sa han i ett uttalande riktat mot talibanerna för att få hans son frisläppt.

USA:s försvarschef säger nu att man kan komma att återuppta utredningen om Bergdahl försvinnande.

Bergdahl har förts till en militärbas i Tyskland för läkarundersökning. Han kan ha förlorat förmågan att prata engelska. Bowe har ännu inte fått träffa sin mamma och pappa.