Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

AI:s gudfader får Nobelpriset – ångrar sin skapelse

Uppdaterad 15.30 | Publicerad 11.39

Årets Nobelpris i fysik går till två forskare som gjort upptäckter som ligger till grund för artificiell intelligens.

Men en av dem varnar för AI och har sagt till New York Times att han ångrar sitt livsverk.

Forskarna John Hopfield och Geoffrey Hinton prisas för grundläggande upptäckter som möjliggör maskininlärning och artificiella neuronnätverk.

De artificiella neuronätverken har använts till framsteg inom fysikforskning. De har också blivit en del av vardagen för många människor, eftersom de ligger till grund för teknik som ansiktisigenkänning och översättning av språk, säger Nobelkommittén på presskonferensen.

2012 skapade Hinton teknologin bakom AI-framstegen. Men i en stor intervju med New York Times från 2023 varnade Hinton, som kallats Gudfadern av AI, för farorna med artificiell intelligens.

Geoffrey Hinton.

Han berättade för tidningen att han sagt upp sig från Google, där han arbetat i över tio år, för att kunna tala om riskerna med AI.

Han sa också att han ångrar sitt livsverk.

– Jag tröstar mig själv med den normala ursäkten: Om jag inte hade gjort det hade någon annan gjort det, säger Hinton till New York Times.

Honton säger till tidningen att AI i framtiden kan komma att utgöra ett hot mot mänskligheten.

Att AI skulle kunna bli smartare än människor trodde Hinton tidigare låg väldigt långt i framtiden.

– Uppenbarligen tror jag inte längre det, säger han till New York Times.

John Hopfield skapade ett associativt minne som kan lagra och återskapa bilder och andra sorters mönster i data. Geoffrey Hinton uppfann en metod som självständigt kan hitta egenskaper i data, och på så vis bland annat känna igen särdrag i bilder. Det skriver skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Nobelveckan inleddes igår med nyheten att forskarna Victor Ambros och Gary Ruvkun får Nobelpriset i medicin. De har upptäckt en princip för hur geners aktivitet regleras. Fel i genreglaget kan leda till sjukdomar som cancer och diabetes.

John J Hopfield och Geoffrey E Hinton tilldelas årets Nobelpris i fysik.
Nobelpriset presenteras vid Karolinska Institutet.