Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nobelpris för upptäckt av hur gener regleras

Uppdaterad 13.15 | Publicerad 11.33

Forskarna Victor Ambros och Gary Ruvkun får Nobelpriset i medicin för att ha upptäckt en princip för hur geners aktivitet regleras.

Fel i genreglaget kan leda till sjukdomar som cancer och diabetes.

Att förstå regleringen av genaktivitet har varit ett mål för forskningen i decennier, skriver Nobelstiftelsen på X.

Om genregleringen blir fel kan det leda till allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes och autoimmuna sjukdomar.

Victor Ambros och Gary Ruvkun upptäckte att mikro-RNA, som är mycket små RNA-molekyler, spelar en avgörande roll för genreglering.

Victor Ambros och Gary Ruvkun tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Till höger Nobelkommitténs ordförande Thomas Perlmann.

De hittade en grundläggande mekanism för hur gener regleras som visade sig vara grundläggande för multicellulära organismer.

”Den överraskande upptäckten avslöjade en ny dimension av genreglering som visat sig ha en fundamental betydelse för organismers utveckling och funktion”, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Människans organ och vävnader består av många olika sorters celler som alla har identiskt arvsmassa. Ändå består de av unika uppsättningar av proteiner. Det är möjligt genom att genernas aktivitet regleras så att rätt gener är verksamma vid vid rätt tidpunkt i de olika cellerna.

Victor Ambros.

Gary Ruvkun.

Det är därför celler med olika funktioner, som muskelceller, tarmceller och nervceller, kan göra vad de ska. När regleringen blir fel kan det leda till sjukdomar som cancer, diabetes eller autoimmuna sjukdomar.

Victor Ambros och Gary Ruvkuns upptäckter rör den regleringen. Forskarna har visat hur genetisk information går från DNA till cellernas proteinframställning. Processen kallas transkription.