Rinkeby blir en plats för nya litterära möten

Lina Wolff, Agri Ismaïl och Jila Mossaed kommer till Rinkeby bokfestival

Fardosa Omar är verksamhetschef för Rinkeby Folkets hus.

Förra året återuppstod Rinkeby bokfestival, efter en paus på minst 15 år.

I helgen är det dags igen, och även denna gång arrangeras festivalen i samarbete med Aftonbladet Kultur.

Programmet, som redan förra året hade tunga gäster som Fredrik Backman, Balsam Karam och Diamant Salihu, har nu växt ytterligare. Årets bokfestival i Rinkeby äger rum på sju scener samtidigt och bland de medverkande författarna återfinns namn som Lina Wolff, Jila Mossaed, Agri Ismaïl, Lena Andersson, Ia Genberg, Malin Persson Giolito och Karolina Ramqvist.

Fardosa Omar är verksamhetschef för Rinkeby Folkets hus, som skapat bokfestivalen tillsammans med Rinkeby bibliotek.

Hon berättar varför man vågat satsa större i år än förra året.
– Vi hade inga förväntningar då men det kom mer folk än vi trodde. Vi fick en blandad och bra uppsättning av deltagare och publik. Nu har vi ännu högre ambitioner. Festivalen blir större än förra året, fler författare, fler scener.

Hur vill du att bokfestivalen ska vara när den är som bäst?
– En riktig folkfest, en mötesplats där folk som inte annars träffas hittar varandra. Och att Rinkeby ska vara basen för litterära möten. Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för Rinkeby.

Vilken roll spelar bokfestivalen efter den här helgen, vad lever kvar i vardagen?
– Det finns ett läsgap mellan de som läser jättemycket och de som inte gör det. Vi vill att folk lyfter blicken och ser vad som går att göra åt det. Kan vi göra något sånt här i Rinkeby – då kan också andra göra det på andra ställen. Efter förra året har vi sett att fler och fler författare bokas in på samtal i hela Järva. Då känner vi wow, vi har verkligen uppnått något, säger Fardosa Omar och fortsätter:

– När man pratar om Rinkeby pratar man ofta om sociala problem, men nu pratar man om Rinkeby och en bokfestival och om läsning. Det gör också att barn och unga här känner sig sedda på ett annat sätt.

 

Rinkeby bokfestival 2024 invigs med mat, musik och tal fredagen den 24 maj. Scenprogrammet med författarsamtal börjar 11:00 lördagen den 25 maj och pågår fram till kvällen. Hela programmet finns här.

Café Bambino: Naomi Klein om konspirationsteorier, trauma och Israels folkmord

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.